En jobbig omorganisation fick servitören Thommy Einarsson att säga upp sig. Han hade fyllt 60 år och ville få större möjlighet att själv påverka sin arbetssituation under de sista åren av sitt arbetsliv.

Han trodde att jobb, det ska nog gå att få. Men trots Thommys gedigna erfarenhet från restaurangbranschen fick han inget svar på de ansökningar han skickade.

- Det var en stor press, inte minst ekonomiskt. Jag tyckte att det var svårt att koncentrera sig på att söka jobb.

I det läget läste han en artikel i lokaltidningen om Antenn och tanken föddes att coachning skulle kunna vara något för honom. På Arbetsförmedlingen höll man med och gav Thommy möjligheten att bli coachad under tre månader hos Antenn.

- Det är det bästa jag gjort! På Antenn så såg de människan, vi förde ett samtal och var på samma nivå, säger han med eftertryck.

Thommy träffade coacherna Stig Persson och Annci Olsson i Kalmar. Han deltog i gruppaktiviteter och hade individuella samtal. På kort tid hade han skrivit CV och fått hjälp med att formulera brev. Han fick tips och råd kring hur han skulle få struktur i sitt jobbsökeri för att lyckas.

- Jag gick ut och knackade dörr med mina papper och berättade om mig själv och vad jag ville göra.

Första rundan på Kalmars många restauranger gav inte resultat, men han tappade inte hoppet.

- Jag fick rådet av Stig att vänta en tid och sedan följa upp och göra en ny runda. Och jag gav mig inte!

Thommys vilja och engagemang gav resultat. Faktum är att han till och med kunde välja mellan två jobb till slut. Det blev sommarjobb först och nu en fast anställning som innebär att han är knuten till en arbetsgivare som äger flera krogar i centrala Kalmar. Den indiska restaurangen Sarangi där vi träffas och pratar, är hans huvudsakliga arbetsplats. Det är lätt att se att Thommy har hamnat rätt. Han serverar gästerna på ett sätt som berättar om mångårig vana, lyhördhet för gästerna och en stor känsla för service. Och han trivs, riktigt bra!

Vägen till det nya jobbet var ändå inte helt rak. Det fanns så klart tunga stunder.

- Ibland när jag kom till Stig så var jag inte på topphumör direkt, berättar Thommy. Men coachningen öppnade för nya möjligheter. - Jag tycker verkligen att Antenn stöttade i den situationen. Men mycket beror också på en själv, att man söker jobb aktivt, fortsätter Thommy.

Han berättar lite om sitt yrkesliv och han återkommer till att han bytt jobb några gånger, börjat från botten och arbetat sig uppåt. Han har vana att börja om utan att ge upp. Jobbet på Sarangi hoppas han är det jobb där han avslutar sin yrkeskarriär på ett lite lugnare sätt. Han känner inget behov av att jaga karriär och nya utmaningar, utan är nöjd med ett jobb där han trivs.

- Jag tror att det är mitt sista jobb, men man kan aldrig veta säkert, säger han och skrattar.

Stöttningen han fick hos Antenn kommer han att bära med sig och han råder gärna andra att ta hjälp med att hitta nytt jobb. - Jag är jättenöjd, avslutar Thommy.

Annci Olsson, coach på Antenn, har bara gott att säga om Thommy Einarsson.

- Han är så positiv och verkligen intresserad av att utvecklas. När vi gav honom verktyg använde han dem klokt och han tog till sig våra tips och råd. Dessutom delade han med sig till andra deltagare under våra gruppaktiviteter, och stöttade på så sätt även dem i deras jobbsökande.