Det var när Daniel Trobell tillsammans med flertalet kollegor blev uppsagda som han kom i kontakt med Antenn. Hans tidigare arbetsgivare erbjöd honom jobbcoachning genom Antenn för att hitta ett nytt jobb.

– Coachningen innefattar en rad olika moment, bland annat hjälp med att vässa sin CV, dessutom erbjuds föreläsningar och seminarier som ger inspiration. Det arrangeras även fysiska möten med arbetsgivare där man kan mingla och bredda sitt nätverk, vilket är väldigt viktigt eftersom många jobb förmedlas via kontakter, konstaterar Daniel.

Daniel har sedan 1999 jobbat med IT-förvaltning och application management. År 2014 blev han uppsagd från ett norskt IT-konsultföretag som gick dåligt och var tvungen att banta organisationen.

– Uppsägningen var lite tung. Jag tyckte att det fanns utrymme att jobba kvar, samtidigt var jag glad att det blev som det blev till slut, menar Daniel.

Arbetsgivaren i Norge stod för jobbcoachningen som innebar att Daniel gick ett outplacementprogram och fick stöd av en coach. Det var en del av avgångsvederlaget, något som Daniel upplevde som generöst.

– Jobbcoachningen gav mig mer insikt kring hur jobbmarknaden fungerar och hur man ska utforma ett personligt brev och CV.

Dessutom gav programmet nya perspektiv, berättar Daniel:

– Jag som arbetstagare är värdeskapare, det är jag som kommer med värdet till min arbetsgivare. Det är ett väldigt nyttigt perspektiv. Du ska gå till arbetsgivaren rak i ryggen och med stolthet.

En bärande del i Antenns program är att alla deltagare får en personlig jobbcoach. Det är naturligt att hamna i en liten kris om man bli friställd från ett arbete och då är det bra att ha någon att bolla med.

– Min coach var lugn och tog saker steg för steg. Jag var inne på att ta vilket jobb som helst, men min coach rådde mig att ta det lugnt och hitta ett nytt jobb som kändes rätt på lång sikt.

För Daniel var jobbcoachningen en väldigt positiv upplevelse som hjälpte honom att snabbt ta nästa steg i sin karriär. Han tipsar därför om att välja arbetsgivare som erbjuder omställningsprogram vid eventuella uppsägningar.

– Jag hade inte tänkt på att värdesätta det tidigare, men förr eller senare behöver man sådan hjälp.