Publicerat: 2014-08-05

Fler praktikplatser, bättre samverkan skola/näringsliv, lägre arbetsgivaravgifter för ungdomar. Det är några åtgärder som unga tror kan skapa ungdomsjobb.

Den 13-15 juni gjorde Antenn en enkät om ungdomsjobben i ”lilla Almedalen” Youngster i Borgholm (www.youngster.se). Med adress till politiker, företagsledare och opinionsbildare i Almedalen fick unga skicka filmhälsningar och rangordna vad som är viktigast för att få ungdomar i arbete. 102 personer svarade på enkäten. Så här blev resultatet:

  1. Fler praktikplatser
  2. Bättre samverkan skola/näringsliv
  3. Lägre arbetsgivaravgifter för ungdomar
  4. Möjlighet att plugga längre, t ex genom billigare studielån
  5. Fler yrkesutbildningar för unga

Några röster från Youngster:

”Den svenska arbetsmarknaden behöver ändra attityd. Man är oerhört ålders- och utbildningsfixerad. Den annons som gjorde mig mest fundersam var ett jobb som receptionist där man skulle ha högskoleutbildning trots att det inte fanns något i tjänsten som krävde det”. 

”Skapa lösningar där ungdomar faktiskt kommer ut och får JOBBA sig till erfarenhet. Antingen via praktikplatser eller via kortare anställningar som ”vuxna” arbetssökande inte är intresserade av”.

Undersökningen diskuterades på Proffices seminarium i Almedalen där bolagets koncernchef Henrik Höjsgaard samtalade om jobben tillsammans med Ardalan Shekarabi, riksdagsledamot och medlem av socialdemokraternas verkställande utskott, Monica Lingegård, VD Samhall, Pierre Olofsson, VD Skanska Sverige och Per Mossberg, kommunikationsdirektör PostNord.