Inspiration De flesta strävar antagligen efter att bli omtyckta på arbetsplatsen, men det är svårt att uppnå om man är en riktig torrboll som sällan drar på smilbanden – eller får andra att göra det. Här är tre klassiska fallgropar att undvika i jakten på ”en kul typ”-status.

Det är sajten The Muse som har sammanställt en behändig miniguide till de som vill kunna dra lättsamma skämt som höjer stämningen på jobbet. För vissa kommer skojfriskheten naturligt, men för många är det en riktig utmaning. Faller du i den senare kategorin? Läs detta:

1. Sluta överansträng dig

Det är ofta både pinsamt och tråkigt att hänga med personer som alltid gör sitt yttersta för att underhålla kollegorna. Vänta inte på rätt ögonblick att lägga in en one-liner du har funderat ut långt i förväg – det finns en stor risk att ditt skämt framstår som krystat. Försök i stället att leverera lite mer spontant. Deltar du aktivt i diskussioner kommer du att få flera fina tillfällen att skoja till det. Och bli för guds skull inte långdragen – skratt är en färskvara och kan lätt sättas i halsen om du bara spinner vidare.

2. Ignorera inte popkulturella fenomen

Det här tipset riktar sig främst till dig som inte har så mycket gemensamt med kollegorna - förutom att ni råkar jobba tillsammans. Kanske är det ett åldersgap mellan dig och de andra? Då kan du få ut mycket av att spetsa öronen och lyssna efter snackisar, tv-serier du bara måste se och den där kattvideon som faktiskt kan vara riktigt rolig. Om du är för nonchalant kring dina kollegors intressen finns det en risk att det bara är du som garvar åt skämtet.

3. Dra inte fel skämt inför fel personer

Många av de roligaste skämten, fräckisarna och anekdoterna passar tyvärr inte alltid in i kontorsmiljön. Att fyra av ett malplacerat ”din mamma”-skämt över kontorslandskapet när chefen sitter med öppen dörr tio meter bort kan ge helt oväntade effekter. Och då snackar vi inte om det positiva planet. Håll jobbskämten så politiskt korrekta det går – och spara mammorna och sexskämten till kompisgänget på krogen.