Inspiration Har du siktet inställt på en ledarroll, men saknar erfarenhet? Här är tipsen som hjälper dig till första chefsjobbet.

Att landa första chefsjobbet är ofta ett moment 22 – du behöver erfarenhet för att få jobbet och du behöver jobbet för att få erfarenheten. Men det finns sätt att gå runt problemet. Lösningen stavas: övning, presentation och research.

Bestäm och verkställ

Träna på att bete dig som en ledare. Beslutskraft och förmågan att faktiskt stå för och verkställa besluten är viktiga egenskaper hos en chef. Det är dock också viktigt att du besitter personlig mognad och en ödmjukhet inför vad du ännu inte kan. En bra chef kör inte över folk, utan får gruppen med sig på väg mot målet. Därefter gäller det att kommunicera dina chefs-skills. Berätta på intervjun om de mål som du uppnått – i vad du än har tagit dig för. Här är ödmjukheten och insikten om att ”ensam är inte stark”, viktig. Passa också på att lyfta fram dina ledaregenskaper på ett smart sätt i din ansökan. Att i cv:t skriva ”jag har uppnått det här, men jag gjorde det inte ensam …”, är till exempel en god idé. Du visar både att du är resultatinriktad och att du jobbar bra i grupp.
  

Utnyttja din spetskomptens

I vissa branscher är det svårare att rekryteras in som chef utan tidigare chefserfarenhet och i andra är det lättare. Sitter du på specialistkompetens ligger du bra till i branscher där den kompetensen är en bristvara. Ett vanligt misstag är söka chefsjobb hej vilt, försök i stället att pricka in ett jobb där du faktiskt kan tillföra något. Söker du en ledarroll inom en bransch där du har lite eller ingen erfarenhet visar det bara på bristande självinsikt.

Lär känna din potentiella arbetsgivare

Olika ledarstilar är eftertraktade vid olika tillfällen, beroende på vilka utmaningar arbetsgivaren i fråga står inför. Gör din research om företaget och tjänsten grundligt. Lusläs jobbannonsen, kolla företagets karriärsidor, googla medarbetare och chefer, kolla vad som skrivits i media, skaffa dig stenkoll på verksamheten …

Ju mer du vet, desto mer kan du lyfta fram att du är rätt person för jobbet.