Inspiration Du söker och söker men det där ”jobbet är ditt”-samtalet kommer aldrig. Det är frustrerande – men du är långt ifrån ensam. Jobb- och karriärcoachen Jan Efraimsson tipsar om hur du håller ångan uppe även när självförtroendet sviktar.

– Att gå arbetslös en längre tid tär på självförtroendet  och man riskerar att tappa tron på att man någonsin kommer att hitta ett jobb som passar, säger Jan Efraimsson.

Som jobb- och karriärcoach arbetar han dagligen med att stötta människor som gått utan jobb en längre tid. Många är rädda för att ett längre glapp i cv:t ser illa ut men många oroar sig i onödan, menar Jan:

– En omogen arbetsgivare tror att man tappar komptens, men en klokare arbetsgivare förstår bättre.

Han menar att det är lätt att låta sig nedslås av motgångarna och att börja tvivla på sig själv. Jan Efraimsson tror mycket på att avdramatisera motgången.

– Bered dig på att det kommer svackor – det är inget fel på dig bara för att det går trögt. Någon gång då och då kan du tillåta dig själv att deppa ihop. Men försök att acceptera att det är tufft och kom sedan igen med nya krafter. Försök också att komma ihåg att du inte är ensam i din situation,. Det är bara det att det inte är så många som pratar om det.

Jan Efraimsson förklarar att det är viktigt att ha stöd och bollplank i jobbsökeriet.

– Det är jobbigt att vara ensam i den här processen. Hämta stöd hos familjen, en vän eller varför inte en jobbcoach. Ibland räcker du kommer på ett jobbcoaching-möte en gång i veckan för att få ny energi. 

Expertens tips: Så håller du motivationen på topp

Hitta en struktur och plan. Sätt upp ett veckoschema som passar ditt liv, där du jobbar med att söka jobb mellan vissa tider. Varför inte köra klockan 08-15, måndag till fredag? Du kan inte söka jobb 24 timmar om dygnet, då blir du utbränd.

Sätt upp mål och koppla till schemat. Att ha som mål ”jag ska få det eller det jobbet” funkar inte, det blir för diffust och är inget du kan styra över. Sätt istället upp delmål så att du i slutet av veckan kan bocka av uppgifter. Det ger energi och stärker känslan av att du faktiskt får mycket gjort.

Gör saker du tycker om. Umgås med familj och vänner, träna, jobba på hobbyprojekt eller vad som nu är lustfyllt. Det ger massor av energi.

Gör små förändringar i ditt cv och ändra ditt ringa-upp-manus då och då. Det är levande saker, och du kommer att hitta energi i de små förbättringarna. Rekryteringskonsulter är experter på att känna när en ansökan saknar energi.

Våga tänka utanför ramen. Vad finns det i angränsande områden till min kompetens? Kan du gå över till andra sidan, exempelvis från journalist till PR? Tänk brett. Lyft blicken när du är ute och går, hela stan är tapetserad med företagsloggor. Bara att gå hem och googla.

Leta efter de dolda jobben. Platsannonser räcker inte, välj ut tio företag som du verkligen vill jobba på och skicka in spontanansökningar till dem.

Kontakter. Genom alla tider har nätverket var det särklass bästa sättet att få jobb. Det handlar om att utmana sig själv lite, så steppa bort från skärmen och gå ut i verkligheten. Träffa gamla kollegor, gå på rekryteringsträffar, gratis-seminarier och frukostträffar. Du bygger nätverk, samtidigt som du tvingas ur pyjamasen och får tillfälle att fundera på vad du ska säga om någon faktiskt frågar dig vad du vill och kan. Varför inte ta tillfället och öva in en riktigt bra hiss-presentation, som du kan haspla ur dig var och när som helst. Budskapet är A och O.