Undersökning Uttrycket att “arbeta ihjäl sig” är allmänt känt. För mycket stress och arbete kan skada hälsan allvarligt. Nu visar ny forskning att för långa arbetsdagar inte bara är utmattande – de göra oss också feta.

En ny studie visar att långa arbetsdagar riskerar att få både dig och din partner att gå upp i vikt. Det rapporterar tidningen Du&Jobbet som tagit del av en amerikansk studie där man har samlat in uppgifter från 4 200 personer under 20 år. Forskarna har studerat på vilket sätt långa arbetsdagar påverkar våra familjeförhållanden och vår hälsa.

Som en naturlig effekt av att spendera mycket tid på jobbet fick familjerna mindre tid över till hälsosamma aktiviteter, sömn och att laga nyttiga måltider. Forskarna mätte testpersonernas BMI över tid och såg att det steg i takt med allt fler jobbtimmar.

Studien undersökte också om viktökningen kunde hanteras om personerna hade flexibla arbetstider. Så var dock inte fallet, enligt forskarna. Skälet till det uppges bero på att det krävs en beteendeförändring för att gå ner i vikt, som att till exempel att träna mer och sova bättre.