Inspiration Har du en date med en potentiell arbetsgivare i sommarvärmen? Här är tipsen på hur du toppar din outfit inför jobbintervjun.

Att tro att det går att komma till intervjun i shorts eller sandaler bara för att det är varmt ute är knappast smart. Sumpa inte jobbchansen genom att komma  i helt fel kläder. Osäker på vad som funkar? Spana in den här fiffiga checklistan:

1 Klä dig passande för jobbet

Oavsett vad det är för temperatur ute måste du klä dig på ett sätt som passar den tjänst du söker. Ta det säkra före det osäkra och lämna inte kavajen hemma, även om det är tropisk värme.

2 Klassiskt – ett säkert kort

En bra regel är att klä sig i klassiska kläder när du går på en arbetsintervju, såvida du inte söker jobb i reklam-, kläd- eller mediebranschen. Där törs du vara lite mer ”crazy” och satsa på en mer trendig stil. Är du osäker? Tänk: ”less is more”.

3 Hel, ren och skrynkelfri

Att inte komma i trasiga eller smutsiga kläder borde vara en självklarhet. Syna gärna outfiten i förhand så slipper du upptäcka maskor på strumpyxorna eller ett hål i sömmen när du redan sitter lobbyn. Se till att klä dig i hyfsat neutrala kläder som inte skrynklar. Akta dig för plagg i linne. Det är visserligen luftigt och skönt i värmen, men risken är att du ser ut som en tilltufsad potatissäck redan innan du klivit utanför ytterdörren.

3 Låt ”blinget” tala

Accessoarer är ett bra sätt att låta din personlighet synas. Undvik dock alltför stora accessoarer som snarare skymmer än lyfter fram. Den där vansinnigt skrikiga slipsen som du fick som en skämtpresent kanske passar bättre vid något annat tillfälle? Se också upp för smycken som låter när du rör på dig. Det kan vara rätt distraherande för den som intervjuar om varje liten rörelse med huvudet får dig att låta som refrängen i ”Jingle Bells”. Om du är en klockfantast: satsa på din mest klassiska, sportklockan kan du spara till fritiden.

5 Sno stilen

Om du beundrar någons klädstil, iaktta personen noga under några veckor. Skriv gärna ner några anteckningar om hur hen kombinerar färger, accessoarer och frisyr. Du behöver kanske inte plagiera rakt av men lite nya idéer för att fräscha upp din egen klädstil skadar inte när du vill få en nystart. 

6 Välj rätt transportmedel

Försök att hålla dig så sval och bekväm som möjligt på väg till intervjun. Det är bättre att ta bil med air condition eller en taxi, än att trängas på en fullpackad buss eller tunnelbana. Om du har lätt för att svettas så ta med en handduk och sätt dig en stund för att svalka av i lobbyn, innan det är dags för intervjun.