Tips Att söka nytt jobb är en spännande process. Se upp så du inte blir så upphetsad av den nya möjligheten att du glömmer de mest självklara bitarna när du skickar iväg din ansökan.

Du har skrivit in fel kontaktuppgifter

För de flesta är det kanske en självklarhet att dubbelkolla sina kontaktuppgifter, men faktum är att rekryterare ändå ofta uppger att de inte kan nå de sökande. Dubbel- trippel- och kvadrupelkolla alltså att alla bokstäver och siffror sitter där de ska – arbetsgivarna har inte tid att leta upp dig på egen hand. Det här är särskilt viktigt om du har ett svårstavat namn eller en knepig e-postadress.

Du glömde det personliga brevet

Det här är ett måste om du ska vara tydlig med vem som är avsedd att läsa brevet.  Ett personligt brev är kutym i de flesta avseenden, men säkerställ att du faktiskt bifogade det i mejlet också. Det här gäller speciellt när du söker flera jobb och skickar mejl i snabb följd – även om du skriver ”hoppsan!” och kompletterar med ett personligt brev senare, har du redan gett ett slarvigt första intryck. Har du inte skrivit ett personligt brev alls blir det givetvis papperskorgen direkt.

Du var inte tydlig med varför du är rätt person för jobbet

Var saklig, sammanfattande och använd ett korrekt språk – utan att för den sakens skull snurra in dig i svåra ord och meningar. Punkta upp, numrera och markera dina prestationer så att det blir lätt för arbetsgivaren att se vad du faktiskt kan tillföra.

Du följde inte anvisningarna

Det finns inget som skriker ”ignorans” så mycket som ett felaktigt bifogat CV. Då framgått det med smärtsam tydlighet att du inte läst instruktionerna ordentligt. Många arbetsgivare har särskilda formulär och procedurer för att ta emot Cv:n . Följ dem!

Du var inte engagerad nog

Även om du på pappret är en intressant kandidat för jobbet och arbetsgivarna har noterat dig är det viktigt att följa upp. Din potentiella, nya chef kommer att ta det som att du är engagerad och sugen på att jobba hos just dem. Om inte du hör av dig så kommer någon annan, mer driven, person garanterat att göra det. Sedan kan det vara kört.

Du gav upp för tidigt

Ge den potentiella arbetsgivaren tid att gå igenom ansökningarna som antagligen väller in på minutbasis. Ta inte deras tystnad som att du är ute ur leken – antagligen handlar det snarare om tidsbrist. Nu för tiden tar det längre tid att anställa lämpliga kandidater, just eftersom fler ansökningar tenderar att komma in. Låt inte den här punkten tala emot den förra. Hör gärna av dig och följ upp på ditt mejl, speciellt om rekryteraren inte hör av sig.

 

Tipsen finns på www.careerrealism.com