Inspiration Är du högt specialiserad med mycket kompetens inom en relativt smal nisch? Anna Rennermalm, senior rekryteringskonsult på Proffice Life Science, ger dig tips som tar dig vidare i karriären.

Om du har specialiserat dig inom en relativt smal nisch kanske du känner att det kan vara svårt att hitta jobbannonser som träffar just dig, men ge inte upp. Tipsen nedan hjälper dig:

1. Bara kompetens räcker inte

Det första är att inse att din kompetens inte är tillräcklig för att du ska få det jobb du vill ha. Du vet säkert redan att du måste visa upp för andra vad du kan – och vad du kommer att kunna bidra med i framtiden.

2. Absoluta krav eller önskemål hos arbetsgivarna?

Passar de spännande jobbannonserna inte helt in på dig? Försök läsa ut eller ringa och fråga om vad som är det absolut viktigaste för tjänsten, kanske är du mer rätt än vad du tror. Specialister inom snäva områden kan vara svåra att hitta, så arbetsgivarna har oftast en reservplan.

3. Du är unik

Din specialisering kan göra dig unik. Det glömmer många i en ansökan, särskilt till ledande befattningar. Även chefstjänster utgår ofta från en specialistkompetens.

4. Ha tålamod

Kom ihåg att det kan ta tid för en specialist att hitta rätt jobb – över ett år är inte ovanligt. När rätt tjänst för just dig dyker upp kan din kompetens vara oslagbar, ge inte upp!

5. Inspireras av andra

Fråga andra med liknande specialisering hur de har gjort för att komma vidare i karriären. Det tar tid att bli bra på något, även på att söka jobb. Ta hjälp av andra, både experter och vänner. Det finns också mycket skrivet i böcker och på internet.

6. Bli din egen

Varför inte pröva vingarna som egen konsult? Det finns många nätverk för fristående konsulter som kan underlätta. Även konsultfirmor som Proffice anlitar externa konsulter när egna anställda inte kan.

7. Utveckla och bredda din kompetens

Har tiden sprungit ifrån dig? Börjar din specialistkompetens bli förlegad? Om du är anställd – försök att få din arbetsgivare att ge dig utvecklingsmöjligheter. Fackförbund och arbetsförmedlingen brukar också kunna hjälpa till.

Se också gärna till att bredda din kompetens. En vacker dag finns kanske inte din specialisering längre – fråga experterna på skrivmaskiner (om du hittar någon).

8. Mer utbildning är inte alltid rätt lösning

Har du mycket utbildning? Då kanske det inte är ännu mer utbildning som leder dig vidare i karriären.

9. Använd ditt nätverk

De flesta jobb går via nätverk, använd ditt! Har du inga kontakter? Det kan du få! Återknyt till kursare, gamla arbetskamrater, besök nätverksträffar och events.

10. Sprid ditt CV

Lägg upp ditt CV hos konsult- och rekryteringsföretag och ta kontakt med rekryteringskonsulter. Skicka ditt CV till intressanta företag.

11. Använd LinkedIn

LinkedIn är en av rekryteringskonsulternas bästa plats för att hitta kandidater. Lägg upp en profil på LinkedIn, eller snygga till den du redan har. Se till att den innehåller rätt sökord, gärna på engelska. Kontakta ditt nätverk, även personer du inte haft kontakt med sedan länge, det gör dig lättare för andra att hitta dig. Det är sådant LinkedIn är till för.

12. Dra nytta av dina personliga egenskaper

Vad har du för färdigheter eller personliga egenskaper som kan användas i tjänster även utanför ditt specialistområde, t.ex. projektledning, kvalitetsstyrning, kritiskt tänkande eller uttrycksförmåga?

13. Utgå från dina styrkor

Du har antagligen många!

 

Anna Rennermalm, senior rekryteringskonsult på Proffice Life Science