Kunskap Inga planer för semestern? Varför inte passa på att äntligen göra verklighet av den där idén du gått och grunnat på? Här är måste-listan för dig som är vill starta eget.

Allt fler har visstidsanställningar, konsultuppdrag och frilansjobb, en trend som ser ut att hålla i sig och stärkas framöver. Har du redan en kompetens som är eftertraktad på arbetsmarknaden finns det inget som hindrar dig att prova på rollen som egenföretagare redan nu. Förutom att du kommer att lära dig hur det är att driva eget kan du få meriterande erfarenheter på cv:t och ett försprång i konkurrensen om viktiga frilansuppdrag framöver. 

1. För att starta en enskild näringsverksamhet behöver du ansöka om att bli godkänd för F-skatt.

2. Om du vid sidan av din näringsverksamhet har en anställning ska du i stället ansöka om FA-skatt. Att bli godkänd för F- eller FA-skatt är oftast det enda som behövs för att du ska kunna starta enskild näringsverksamhet och ansökan är gratis. 

3. Tänk på att du även ska moms­registrera dig. Detta kan du göra i samma ansökan. Som enskild ­näringsidkare är det sedan ditt personnummer som kommer att vara ditt organisationsnummer. 

4. Vill du ha ett namn på ditt företag ska du registrera detta på Bolagsverket, det är dock frivilligt. 

5. Viktigt att tänka på som enskild näringsidkare är att du kommer att vara ensam an­svarig för allt du gör i din firma, till exempel om du lånar pengar för att kunna köpa någonting till företaget. Det är också du som betalar sociala a­vgifter och eventuell skatt på din vinst.

Vill du lära dig mer?

På verksamt.se finns en utförlig guide och bra praktisk ­information om hur du kommer igång. Där kan du även ansöka om F- och FA-skatt samt registrera dig hos Bolagsverket.