Tips Ungarna har peppat på fjällsemestern i månader medan du haft ångest. Oavsett om det är det där konferenssamtalet med USA eller om du har huvudansvaret i ett projekt så funkar det helt enkelt inte att vara ledig fullt ut. Här är tipsen på hur du lyckas få jobbet gjort utan att göra familjen besviken.

  1. Planera. Meddela samtliga inblandade i projektet att du kommer vara "out of office" och därför inte tillgänglig på samma sätt som vanligt. Se också till att du ger dig själv alla förutsättningar som krävs med olika samarbetsverktyg och appar du kan komma att behöva för att få allt att gå i lås.
  2. Hitta de små luckorna. Varför inte passa på att mejla i liften? Undvik dock knappliften som lätt kan resultera i benbrott för den ouppmärksamme surfaren. Parkera ändalykten ensam i sittliften och låtsas att den är världens sämsta karusell. Blev du inte klar? Ta ett varv till.
  3. Sätt kidsen i slalomskola. Ungarna träffar nya kompisar och blir små Anja Pärson-kloner medan du kan skriva klar den där stora offerten. Både dina ungar och din chef blir nöjda (den enda som tjurar är gissningsvis du som missar pudersnö och nygräddade våfflor i toppstugan.)
  4. Make a deal. Slut ett avtal med din partner och lägg upp ett schema där ni ansvarar för barnen ett par timmar vardera. Glöm bara inte bort att ni även ser till att få merparten av tiden ihop på tu man hand eller med hela familjen. Annars dödar ni effektivt hela den härliga poängen med att åka på familjesemester.
  5. The more the merrier. Varför inte ta chansen att sprida ansvaret och dubbla upp det roliga? Res flera familjer tillsammans så har ungarna kompisar att hänga med, och din partner har trevligt umgänge även de stunder då du måste jobba.
  6. Hitta din sweet surf-spot. Se till att du har ett ställe med bra täckning och återvänd dit vid behov. Och glöm för guds skull inte att tanka upp surfen om inte ni bor på hotell med uppkoppling. Puckelpisten har sällan fri wifi.
  7. Sätt tydliga tidsramar för när du jobbar och inte. Stäng sedan av notifikationer för mejl på din mobil när du inte jobbar. Kommer du på dig själv med att kolla mejlen ändå, lås in mobilen i en byrålåda och ge din partner nyckeln.
  8. Delegera, delegera, delegera. Briefa in kollegor och formulera ett tydligt autosvar där du gör det löjligt klart att du är på semester. På så vis slipper du förmodligen småpuckar som varken är viktiga eller särskilt akuta.
  9. Om inget av ovanstående hjälper dig att få en skön fjäll-jobb-ledighet - meddela syrligt din chef att du "faktiskt har semester" och kasta både telefon och laptop i närmsta björnide.