Tips Hur når du karriärtoppen? Börja med att VISA vad du är bra på, är ett av tio raka Proffice-tips.

1. Det går inte att sitta med armarna i kors och vänta på att bli upptäckt, det gäller att kliva fram och på så sätt bli uppmärksammad. Framtidens företag är i stort behov av talangfulla specialister, förklarar Proffice i handboken Jobbkoll.

2. Ta ansvar. Efterfrågan på duktiga personer ökar när 40-talisterna går i pension. Se till att skaffa dig den kompetens som krävs för att kunna ta över när det är dags.

3. Var vetgirig och engagerad. Förändringarna i arbetslivet går snabbt. Ställ upp när frågan om en frivillig kommer upp, det ökar dina chanser rejält.

4. Ha ett fungerande privatliv. Arbetsgivare uppskattar att du har en engagerad fritid.

5. Intressera dig för världen utanför arbetsplatsen. Kunskaper om omvärlden, språkkunskaper och internationella erfarenheter blir allt viktigare.

6. Skaffa egna nätverk. Att bygga upp kontakter som håller i längden är bättre än all marknadsföring i världen.

7. Visa framfötterna för den informella maktbasen på arbetsplatsen. Det här ökar möjligheten till framgång. Men glöm inte att visa respekt för arbetskollegorna.

8. Stanna upp och fundera över dina styrkor och svagheter, det hjälper dig att komma närmare drömjobbet och vad du egentligen vill göra av karriären.

9. Ta egna initiativ. Sitt och vänta på anvisningar från chefen. I ett allt snabbare arbetsliv är det inte folket på läktaren som är de mest eftertraktade.

10. Byt arbetsplats om du inte utvecklas, gå till en arbetsgivare som tar hand om din talang!

Källa: Proffices Jobbkoll - en bok om hur arbetsgivare och jobbsökande finner varandra.