Inspiration Har du legat sömnlös och ältat en riktig dundertabbe på anställningsintervjun eller en olycklig formulering i det personliga brevet? Då kanske det kan trösta dig att du inte är ensam.

Misstag begår vi alla, till och med de som är proffs. Här delar några av Proffices medarbetare av sig av sina intervjutabbar.

Avslöjade att jag inte var så sugen på jobbet

"När jag var nyutexad personalvetare för drygt tio år sedan sökte jag en mängd olika roller inom HR. Vissa tjänster var mer intressanta än andra förstås, men nu var ju fokus att få komma ut och arbeta med det jag utbildat mig till. Så blev jag glädjande nog kallad till intervju för tjänsten som HR-administratör på ett välkänt företag inom bokbranschen. Det var kanske inte den mest attraktiva av de tjänster jag sökt, men kunde blir en perfekt språngbräda ut i arbetslivet, tänkte jag. Intervjun löpte på riktigt bra och den rekryterande chefen var på väg att avrunda. "Så en sista fråga då Johanna – och nu vill jag att du svarar rakt från hjärtat och på en gång – på en skala från 1-10, hur gärna vill du ha detta jobb?" 7! Blev mitt spontana svar. Och där var jag avslöjad. Smart gjort av den rekryterande chefen. Jag fick inte jobbet."

– Johanna, konsultchef

Jag fick bittert ångra att jag överdrev mina kunskaper i tyska

"Jag var på intervju för ett jobb på en industri. Perfekt för mig som pluggade i närheten och ville få lite arbetslivserfarenhet inför sista året av studier. Jag blev överlycklig när jag blev kallad på intervju! Under intervjun gick vi igenom mitt CV där det bland annat stod att jag hade goda kunskaper i tyska efter 7 års studier. Detta dryftades lite kort och jag sa malligt att: "Jag snittade VG i alla kurser på högstadiet och gymnasiet så rätt bra är man ju ändå." Sen var det inte så mycket mer med det. Jag fick jobbet, började jobba och tyckte det var superkul!

Så kom dagen då vi fick besök från Tyskland. Chefens kommentar var: "Du är ju bra på tyska, kan inte du guida dem runt?" Jag accepterade, lite tveksamt men ändå med en viss självsäkerhet – herregud jag hade ju läst tyska sedan sexan. Men oj vad jag misstog mig. Efter en minst sagt knackig start på tyska fick vi gå över till engelska. Efter det har jag strukit tyskan helt från mitt CV och insett att språk är något man verkligen behöver underhålla och inte ska hävda att man kan om man inte verkligen behärskar det!"

– Charlotta, Proffice

Läste inte på ordentligt inför spontanansökan

"En gång i min ungdom skrev jag en mycket fin och omsorgsfull spontanansökan adresserad till platschefen. Dock slarvade jag med att läsa på och riktade den till den platschef som lämnat för 2 år sedan. Jag fick ändå ett jobb där och stannade några år, men fick flera gånger äta upp denna fadäs."

– Kajsa, rekryteringskonsult

Dök upp på fel dag

" Jag fick samtalet om en intervju på t-banan och slarvade uppenbarligen med att komma ihåg rätt datum. Jag dök nämligen upp en dag för tidigt och frågade efter kontaktpersonen som visade sig vara upptagen i LG-möte hela dagen. Receptionisten såg i hans kalender att jag var inbokad dagen efter. Jag bad henne snällt att undvika att berätta att jag kommit en dag för tidigt. Vet inte hur det blev med det, men jag fick jobbet i alla fall."

– Yvonne, kommunikationsavdelningen