Kunskap Extra semester mot att övertidsersättningen avtalas bort. Ja, det kan ju onekligen låta härligt när solen skiner utanför fönstret. Men är det verkligen värt det? Tidningen Kollega har ritat upp kartan för dig som velar.

Lönar det sig egentligen?

Gör en överslagsräkning över hur många timmar du beräknas jobba över under ett år. Enligt fackförbundet Unionens beräkningar lönar det sig till exempel inte för den som tjänar 35 000 kronor och arbetar 100 timmars övertid per år.

Hur påverkar valet din motivation?

Om du väljer bort övertiden, kommer du då att jobba mer eftersom det inte finns lika starka orsaker att rapportera in övertiden? Unionens statistik visar dock att övertidsarbetet faktiskt ofta minskar efter att övertidsersättningen förhandlats bort. Blir du kanske mindre motiverad att jobba över när du inte får betalt?

Vad vinner jag på lång sikt?

Utan övertidsersättning blir det givetvis mindre direkt i lönekuvertet, men hur påverkar det din inkomst i långa loppet? Vilka villkor gäller i resten av branschen? Blir det exempelvis möjligt att göra en rättvis jämförelse med respektive utan övertidsersättning? Risken är att du halkar ner under lönekurvan utan att veta det.

Vad förväntas av mig?

Hur ser det egentligen ut med andra villkor i form av exempelvis kompledigt? Är du faktiskt helt ledig, eller förväntas du vara tillgänglig, trots att du kompat ut? Finns det andra förmåner med i spelet? Om inte, så är det kanske ändå värt att välja pengarna ändå.

Källa: Tidningen Kollega