Inspiration Vill du knocka rekryteraren med din ansökan? Karriärrådgivaren och författaren Monica Renstigs har hjälpt tusentals personer att förbättra sina jobbansökningar. Här hittar du några av hennes tips.

Monica Renstig har hjälpt tusentals personer att förbättra sina jobbansökningar. I maj släpps hennes bok Planka CV, där de bästa exemplen från hennes karriär som rådgivare finns med.

Enligt Monica är inledningen en oerhört viktig del av den ansökan som förhoppningsvis ska ge dig drömjobbet.

– Kom ihåg att för en rekryterare handlar det många gånger inte om att hitta den bästa, utan någon som är tillräckligt bra. Därför gäller det att sticka ut. Så börja inte med namnet, det kommer ändå i informationen längre ner, utan gå pang på. Inled till exempel med ”Hej, jag har tio års erfarenhet från en marknadsavdelning och söker jobbet som marknadschef.”

Intresseskapandet är A och O. Så tala därför snabbt om vad du kan tillföra istället för vad du själv vill.

– Ge en hint om vad som kommer hända om de anställer dig. Syftet med ditt personliga brev och cv är att komma till intervju, så se det som ett säljbrev. Det gäller att vara tillräckligt intressant. Du behöver inte skicka ett fullständigt cv utan ge ett smakprov och ta med det fullständiga cv:t om det blir en intervju.

Tips för det personliga brevet

  1. Gör ordentligt research om företaget och tala om vad du kan tillföra på istället för vad du själv vill göra.
  2. Inled inte med ditt namn. Det kommer ändå att framgå längre ner i brevet.
  3. Fokusera på att få till en bra första mening. De flesta rekryterare lägger inte många sekunder på ett ansökningsbrev och du måste framstå som intressant med en gång.
  4. Förklara varför du söker nytt jobb. Alla vill ha personer med eget driv.
  5. Fokusera på framtiden istället för vad du gjort tidigare.

 

CV-tips

  1. Tala om vad du kan, det är därför du får jobbet. Rabbla inte upp massa anställningar och titlar utan beskriv istället vad du har gjort.
  2. Lista dina egenskaper, som noggrann, analytisk, självständig, och så vidare.
  3. Lista projekt som du genomfört och är särskilt nöjd med. Alla människor som söker jobb måste vara medvetna om de tre bästa grejerna de gjort i sina yrkesliv.
  4. Om du är nyutexaminerad får du försöka visa på din ambition. Har du varit aktiv i föreningar, ansvarat för projekt, haft extrajobb?
  5. Se till att cv:t är snyggt uppställt och att det är överskådligt. Det räcker att ha en sida med meriter och max en halv sida med intressen.