Inspiration Gränsen mellan jobb och fritid suddas ut, och allt fler av oss har även privata relationer med kollegor. Chefen är inget undantag – och det är knivigt. Proffices experter tipsar på hur ni bäst balanserar relationen.

Att privata relationer på jobbet blir allt vanligare, är rekryteringschefen Charlotte Hoflin och sourcing managern Anna Lindqvist överens om. Men att man ens ska kunna vara kompis med sin chef kräver dock en platt organisation och en god förmåga att kunna balansera relationen och aldrig ha privathatten på när ni jobbar.

Men det är inte helt enkelt. Människor är olika bra på att hålla isär de olika rollerna, poängterar Anna Lindqvist:
- Du måste kunna skilja på vem personen är på arbetet och vem personen är fritiden. Särskilt när det rör sig om konflikter.

- Jag har jobbat på min nuvarande position i två månader och hade inga känningar alls inom den grupp jag leder nu, och jag upplever att många av mina teammedlemmar tycker det är väldigt skönt att jag kommer utifrån. Utan ryggsäck eller kännedom om tidigare dynamik och relationer, säger Charlotte Hoflin.

Hur ska man hantera eventuella konflikter?

Charlotte: Det gäller att inte låta känslorna styra, särskilt om det är en person som står dig nära. Ponera att jag och Anna var kompisar sedan tidigare, då skulle jag gå enligt principen att jag skriver ner varför jag är arg – men inte ta upp det förrän imorgon då jag sovit på saken. Förflugna ord – oavsett om de hoppar ur munnen eller iväg i ett mejl kan förstöra så mycket.

Anna: Man måste också fråga sig "är det rimligt att jag är så här arg?" eller är det kanske något privat som spiller över? Men det allra viktigaste är att alltid ha en professionell ton. Har du ett sätt att diskutera och lösa konflikter i privata sammanhang, så måste du tänka på att du inte är i ditt vardagsrum när du är på jobbet. Både för din egen, kompisens och övriga kollegors skull.

Att stå chefen nära kan sticka i ögonen på kollegor, hur hanterar man det?

Anna: Jag har en väldigt nära vän som både varit min chef och kollega. Det tar ganska lång tid för folk att förstå hur nära vi är då vi är väldigt noga med vilka signaler vi sänder ut. Vi går inte och tjoar och tjimmar om vi exempelvis ska gå ut och ta ett glas vin på tu man hand efter jobbet.

Charlotte: Som chef får du aldrig favorisera. Det är därför mitt nya team är så glada över att jag är helt ny. För det gäller inte bara villkor som lön och arbetsuppgifter; alla medarbetare måste känna att de får lika stor del av den kaka som är chefens uppmärksamhet. Alla röster måste bli hörda – även i sociala jobbsammanhang som lunchen eller AW:n.

Anna: Men man ska heller inte ges sämre förutsättningar bara för att man är vän med chefen. Det kan kanske vara så att man överdriver och är extra hård för att statuera exempel. Det är inte heller rättvist.

Vad ska man tänka på om man blir chef över sina kollegor?

Charlotte: Det är en resa, och du måste vara villig att förlika dig med att inte längre vara "en i gänget". Det kan vara så att de man tidigare trott varit ens kompisar inte kommer att vara det längre. Då får man istället söka stöd hos sin egen chef – och inte minst hos sina chefskollegor. Även som chef behöver du känna tillhörighet, och kollegor är guld värt - särskilt om du är van vid att arbeta i en stor grupp.

Anna: Ett tips är också att fundera över jobbsociala sammanhang, i synnerhet om de involverar alkohol. På samma vis som du som chef inte är det självklara lunchsällskapet så kan du heller inte vara "fullast på festen".

Jag vet att långt ifrån alla håller med mig om det, men i takt med att alkoholintaget ökar, riskerar du att få höra en del "sanningar" från dina medarbetare. Även om jag har en mogen, vuxen grupp, så går jag hem i god tid för medarbetarnas skull – för att minska risken att de ska behöva ångra sig.

Tipslistan: Så håller ni det proffsigt

1) Säkerställ alltid den professionella nivån. Kontorslandskapet är inte ditt vardagsrum. Kom ihåg era respektive roller – din chef må vara din vän, men din chef kan inte alltid vara din vän på jobbet. Detsamma gäller omvänt.

2) Lös konflikter smart. Agera inte i affekt. Är du förbaskad eller besviken, formulera gärna ett mejl med punkter på varför du tycker din medarbetare eller chef har agerat fel. Sov på saken och läs sedan igenom morgonen efter, innan du trycker på "send."

3) Bemöt andra så som du själv vill bli bemött. Bara för att du är bästis med din chef kan du inte lägga beslag på all dennes tid. Ska ni exempelvis luncha ihop, se från båda håll till att alla känner sig välkomna och inkluderade. Det är lätt att dina kollegor blir upprörda om ni får dem att tro att det handlar om favorisering.