Noterat Många drömmer om en bra pension för att ha råd att unna sig resor till värmen, nya båtmotorer och presenter till barnbarnen. Men hur bra koll har du på din framtida ekonomi?

Alectas undersökning bland tjänstemän mellan 55 och 67 år visar att respondenterna kopplar en hög pension till att arbeta länge, snarare än till lönenivån. Delvis korrekt, men kopplingen mellan lön och pension verkar förbises i oväntat hög utsträckning.

Är du sugen på pensionsklirr i kassan bör ditt första drag bli att välja en arbetsgivare med kollektivavtal. Via en tjänstepension är du helgarderad vid sjukdom eller när du får barn, då den oftast utbetalas även under sjukfrånvaro och föräldraledighet.

Många verkar tro att det är ett måste att välja sina egna pensionsfonder, vilket inte stämmer. I dag får ickeväljarna väldigt bra pensionslösningar. Om du trots detta vill göra dina egna val bör du vara kritisk. Se till att få koll på vilka avgifter som gäller, en enda procentenhet kan innebära jättesummor över en hel arbetskarriär.