Porträtt Linda Hellquist har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden och det är många som rycker henne. Vad har hon gjort? Lyssnat på sitt hjärta. Det är en stressig fredag för Linda när Dagens Möjligheter når henne för en intervju.

Linda Hellquist har alltid varit intresserad av socialt arbete och bland annat engagerat sig i insamlingar till förmån för Barncancerfonden och för barn i Rumänien. Efter att ha läst ”Barnfattigbloggen” på nätet fick hon upp ögonen för hur dåligt många svenska barn har det i dag.

– Jag ville hjälpa dem, konstaterar Lina och drog därför igång det hon initialt kallade ”Fredagsmyskasse” som innehöll tacos, läsk, godis, chips och andra ”vanliga” saker som många familjer inte har råd att köpa. Dessa matkassar förmedlades till behövande familjer.

Efter hand ökade antalet personer som ville engagera sig och dessutom skänka saker. Det var så många att hon startade en webbsida för att koordinera allt. Hon blev även kontaktad av IT-miljonären Hampus Jakobsson som gillade projektet och erbjöd sig att betala hennes lön om hon drev projektet vidare. 

– Ganska snart insåg jag att det inte handlade om fredagsmys, utan om många föräldrar och barn som inte har det de behöver – kläder, mat och annat.

Verksamheten har därför vuxit och går numera under namnet Giving People. Sedan starten förra året har man med ideella krafter förmedlat en stor mängd matkassar, kläder, födelsedagspresenter med mera mellan givare och behövande barnfamiljer.

– Jag ser det också som viktigt att lära barn som växer upp att det inte är fel att be om hjälp, eller skänka saker för den delen. Jag blir varm i hjärtat när jag får höra om att givarnas barn väljer ut leksaker och kläder tillsammans med föräldrarna. 

Vad ger denna verksamhet – ditt jobb – dig? – Hur mycket som helst. Jag har aldrig jobbat med något bättre. Känslan när man får brev från familjerna som fått hjälp är svår att beskriva. Man fylls av en lättnad och glädje över barnens glädje. Men man får även brev som är jobbiga att läsa från familjer som behöver hjälp. Jag bär mitt hjärta utanför kroppen hela tiden på något sätt. 

Vilket råd ger du till andra som vill starta en liknande verksamhet? – Du måste vara beredd på att det är oerhört tidskrävande och att man måste ligga steget före hela tiden. Sedan måste man ha en stabil kärnverksamhet och en tydlig struktur och hålla sig till den. Inte börja byta spår hit och dit.

Fakta

Namn: Linda Hellquist
Ålder: 36 år
Utbildning: Gymnasiekompetens
Yrke: VD, Styrelseordförande och grundare av Giving People