Inspiration Tänk att få jobba i pyjamasen. Att smidigt kunna kombinera jobb med livet hemma är en dröm för många. Men vad är fördelarna och nackdelarna egentligen?

Tack vare dagens teknologi finns många möjligheter att jobba hemifrån. Under 2013 hade hela 55 procent av företagen anställda som arbetade på distans, enligt en rapport från SCB. Distansarbete blir allt vanligare, och ökar främst inom arbetsgrupper som levererar sitt material via internet, såsom frilansare, programutvecklare, designers och konsulter.

Att jobba hemma kan betyda längre sovmorgon, mer tid över till hemmet och möjligheten att arbeta ostört. Men det hänger på din egen disciplin. Risken är att du sover för länge, fastnar i tvättstugan och tappar rutiner.

Flipp

Flexibilitet. Du får mer frihet att styra över din egen tid eftersom att arbeta på distans är flexibelt.

Du får följa ditt flow. Du kan varva arbete och fritid nästintill sömlöst, vilket gör att du både hinner göra ärenden och framför allt att du kan jobba den tid på dygnet då du är som mest effektiv.

Resurssnålt. Du slipper åka till och från jobbet vilket sparar både tid och pengar. Dessutom sparar du in på dyra uteluncher.

Odramatiskt. Du slipper intriger och problem på arbetsplatsen och kan istället jobba ostört och tidseffektivt. Du slipper också att chefen ständigt kikar över axeln.

Flopp

Du måste vara stenhård. Det krävs disciplin att kunna fokusera på jobbet under dina arbetstimmar, och distraktionerna hemmavid är många. Vissa av oss behöver ibland någon som flåsar oss i nacken för att prestera som bäst.

Suddig gräns. Det är svårt att dra en tydlig gräns mellan arbetsliv och privatliv. Utan rutiner är det lätt hänt att börja arbeta i morgonrocken. Många som jobbar hemma regelbundet väljer till exempel att byta om till jobbkläder, för att markera för hjärnan att det är jobbdags.

Diskberget stressar. Eftersom ditt hem blir din arbetsplats är det lätt att du istället för att fokusera på jobb bara ser allt som behöver göras i hemmet.

Eremit-varning. Att skippa jobbdrama kan vara skönt, men det kan det också kännas ensamt att inte vara en del av en gemenskap.

Lätt att slå över. Utan fasta tider är risken stor att du antingen jobbar för lite eller för mycket.