Porträtt Hon funderar hellre över mänskliga rättigheter än hur länge fredagskycklingen ska stå i ugnen. För Dagens Möjligheter berättar Antenns vd Helene Hasselskog om att lära känna sina styrkor och viljan att göra skillnad.

Det var när väninnan Helena Norder (till vardags VD för Talentia) kom tillbaka från en investerarresa i Bangladesh 2012 som något klickade till i Helene Hasselskog.

– Hon var helt uppfylld av resan och det stöd Hungerprojektet ger dessa utsatta kvinnor. Hon hade också en stark känsla av att vi faktiskt kan göra skillnad för andra, i andra delar av världen. På sin resa hade hon även träffat ett antal australiensiska affärskvinnor som tillsammans samlat ihop en stor summa pengar till förmån för Hungerprojektet. Jag hade då under en tid utvecklat en stark känsla av tacksamhet över det som givits mig i livet men också en vilja att ge tillbaka.

Hungerprojektet startade på 1970-talet i USA, som en reaktion på traditionell biståndspolitik och välgörenhetsarbete. Istället för att västvärlden ska skicka pengar till utvecklingsländer ska människor ges förutsättningar att själva agera. Ett slags hjälp till självhjälp.

– Att ge människor möjligheten till självständighet signifierar för mig en genuin tro på människan och det var det som tilltalade mig, säger Helene Hasselskog.

Det var där och då hon insåg att hon ville göra något. Så i februari 2013 kom det sig att de två väninnorna tillsammans startade ”Det goda nätverket” inom ramen för Hungerprojektet.

– Vår ingång i detta var frågan: Vad kan vi bidra med? Svaret blev att; Vi sitter inte på en förmögenhet, det vi däremot sitter på är ett stort nätverk av driftiga människor. Vi insåg snart att det fanns fler som ville göra skillnad.

När beslutet att något måste göras väl var fattat gick det undan. Helene och Helena lät mailen gå varm och kastade ut förfrågningar överallt i sina nätverk. Så småningom utkristalliserade sig en grupp på omkring 20 kvinnor – som också de vill göra skillnad. Man satte upp två mål: För det första skulle man samla ihop en miljon kronor till Hungerprojektet. För det andra skulle man tillsammans göra en resa till Indien. Hittills har det ”Goda nätverket” samlat ihop 740 000 kronor på olika aktiviteter som seminarier, välgörenhetsauktioner, konstutställningar med mera. Och gruppen har just kommit hem från en resa till Satna i en av Indiens fattigaste delstater, Madhya Pradesh. 

– Sedan några år tillbaka är det lag på att 50 procent av platserna i motsvarande kommunfullmäktige i Indien (Panchayats) är reserverade för kvinnor. Det här visste inte kvinnorna på landsbygden, för majoriteten av dem kan ju inte läsa. Och det var just ett sådant projekt vi besökte. Man utbildar kvinnor, dels för att skapa medvetenhet om att de faktiskt kan bli folkvalda och utbildar dem i deras rättigheter – men framför allt för att stärka dem mentalt. Indiens kvinnor är brutalt marginaliserade och det är helt enastående att se vad de kan åstadkomma med lite coachning och stöttning. Nu har Indien 1,3 miljoner folkvalda kvinnor. Några av kvinnorna som vi besökte, har lyckats få allt från skolor och vägar till toaletter och rinnande vatten till sina byar.

Indiska kvinnors verklighet skiljer sig vitt från västvärldens. Hustrumisshandel är vardagsmat och våldtäkt är det mest förekommande brottet av alla.

– Även om majoriteten av dem inte kan läsa, besitter de här kvinnorna en enorm styrka, säger Helene.

Hon berättar om när hon pratade med en kvinna ur den lägsta kasten som blev slagen av sin man och som blev helt chockad över det faktum att misshandel de facto var olagligt.

– Hon gick helt enkelt hem till sin man och sade att ”Om du slår mig en gång till så går jag till polisen och anmäler dig”. Hon gjorde också upp med de andra kvinnorna i byn att hon skulle skrika och de skulle komma till undsättning. Nästa gång han slog, gick hon till polisen.

– Det är så enkelt och samtidigt så oerhört stort, säger Helene.

Hon förklarar att hon känner sig oerhört ödmjuk inför det faktum att vi alla lika gärna kunde varit födda för 100 år sedan. 
– Om det landet hade varit Sverige skulle jag ha levt i ett av världens fattigaste länder och jag hade haft helt andra förutsättningar än jag har nu. Jag hade till exempel inte ens haft rösträtt. Jag skulle faktiskt också precis lika gärna kunnat vara född i en annan del av världen där kvinnor inte bemöts med respekt, där våld är vardag och utbildning helt otänkbart.

Vad händer härnäst i projektet?

– Vi håller som bäst på att ordna föreläsare och talar till årets upplaga av ”Den Goda Karriären”, ett seminarium där vi lägger fokus på människor som gör världen bättre utan tankar på egen vinning. Sist hade vi bland annat God Els grundare Stefan Krook och SPP:s hållbarhetschef Stina Billinger. Inför den här upplagan har vi Glada Hudik-teaterns Per Johansson klar och så får vi se vilka fler spännande namn som dyker upp.

 

Helenes tips för att förändra världen

  1. Fundera ut vad just du brinner för och identifiera dina egna styrkor. Du behöver inte ha en massa pengar för att göra skillnad.
  2. Hitta människor som vill samma sak. Tänk brett och använd sociala medier, mejl eller what ever. Helt plötsligt dyker folk upp, och det är inte nödvändigtvis de du umgås med till vardags.
  3. Börja i det lilla, det är lätt att man släpper ett projekt om det känns övermäktigt.
  4. Tro på din egen förmåga att förändra. Det är så lätt att fundera över fredagens middagsplaner, och det behöver inte ligga någon skuld i det, men vi åker så himla mycket räkmacka så de flesta av oss har ju både viljan och möjligheten att göra något meningsfullt.  Vi i västvärlden har så enormt mycket att bidra med – inte minst när det gäller kunskapen om hur man skapar tillväxt.