Aktuellt Glöm nidbilden av programmerare som LAN:ar i en källare. I dag står och faller organisationer med hur väl man tar till vara den digitala teknikens möjligheter.
– Det är dags att ändra begreppet ”IT-nörd” till ”IT-hjälte”, säger Carina Almquist, rekryteringschef på Dfind IT.

Det blir allt coolare att arbeta inom IT

Samhället digitaliseras med stormfart och bilden av IT-personer, som länge kan ha setts som introverta nördar framför datorer, börjar långsamt suddas ut. Små svenska startups som exempelvis King, Klarna och Spotify har vuxit upp till riktiga drakar (för att inte nämna den svenska spelindustrin) vilket sätter press på de svenska företagen när det gäller konkurrensen om kompetensen.

– Det blir allt mer coolt att jobba inom IT och kandidaterna kan välja och vraka bland tjänster. Nu har man äntligen öppnat ögonen för IT-nördens kompetens, och det tycker jag är fantastiskt, säger Carina Almquist.

Utmaning att hitta kombination av teknisk kunnande och affärsdriv

När det gäller rekrytering är fortfarande den stora utmaningen att hitta IT-personer med kompetens inom både det tekniska och det affärsdrivna.

– Vi ser ett behov av någon som ser till både IT och verksamheten, och det är svårt att hitta den kompetensen. Där kan man säga att det krockar lite. Jag tror att nidbilden av en IT-nörd fortfarande finns kvar men den håller på att förändras, vilket även gäller förväntningarna på IT-nörden. Men vi är alla olika och vi måste acceptera det.

Företagen behöver ha god hand om sina IT-hjältar

Informationsteknologins framfart ställer också andra krav på organisationerna. Det är kandidaternas marknad nu och Carina Almquist menar att det är dags för bolagen att skapa så schyssta förutsättningar som möjligt på arbetsplatsen för att kunna behålla sina medarbetare.

– Arbetsmiljön spelar otroligt stor roll nu. Personer som jobbar inom IT får inte lika mycket variation som någon som är ute på kundbesök. Erbjuder man dem inte bra förutsättningar på arbetsplatsen så kommer man ha svårt att rekrytera, därför att det finns andra arbetsplatser som har fattat grejen, säger Carina Almquist och fortsätter:

– Det är de introvertas revolution nu, och jag tycker att IT-nörden borde hyllas. I och med att samhället digitaliseras så blir de allt mer betydelsefulla. Vi måste anpassa oss och öppna ögonen för varandras olikheter, för IT-nörden gör skillnad. De är framtiden.