Noterat Kvinna i karriären – och barnsugen? Det är en kombination som kan kännas knepig för många. Nu leder Apple och Facebook vägen för större valfrihet i frågan genom att låta kvinnliga anställda frysa in sina ägg för att lägga graviditeten på is.

Apple och Facebook erbjuder kvinnliga anställda att frysa in sina ägg och kommer att stå för upp till 20 000 dollar i processen. Detta för att kvinnorna ska kunna fokusera på karriären utan att bli avbrutna av familjebestyr och mammaledighet. Det rapporterar CBS News.

Silicon Valley-företagen är av tradition starkt mansdominerade och har alltid haft svårt att locka till sig kvinnliga talanger, och de båda IT-giganterna verkar nu ha beslutat sig för att göra något åt problemet.  Detta är ett uttalat steg för att öka jämställdheten i arbetslivet – nedfrysning av ägg ger kvinnor större valfrihet kring vad de vill fokusera på för tillfället. Även fast den biologiska klockan tickar finns vetskapen om att graviditeten redan är ”säkrad.”

Philip Chenette, fertilitetsspecialist i San Francisco, säger till CBS News att kvinnor som fryser ned sina ägg i vetskapen om att de kan få barn senare i livet känner sig stärkta av proceduren.

- De kan gå vidare med karriären och känna att de gjort ”vad de kan just nu” i barnfrågan, säger han.