Aktuellt Skulle du vilja jobba som nostalgiker? Eller vore kanske miljöreparatör något för dig? Här är de mest spännande som kan bli verklighet – snarare än du tror.

Nostalgiker

"Det var bättre förr", är inte en helt ovanlig kommentar från den äldre generationen. Och visst känner vi alla hur värmen sprider sig i maggropen när vi tänker tillbaka på barndomen? Nostalgikerna kommer att arbeta för att återskapa förlorade miljöer, interiörer och favoritmöbler hos den åldriga delen av befolkningen. Redan om 15 år kan vi förvänta oss konsultation från proffs som kombinerar färdigheter inom terapi, inredningsdesign och historia för att göra våra hem så trygga och bekanta som möjligt i livets slutskede.

Miljöreparatör

Klimathot, urbanisering och miljögifter. Människosläktet har hittills gjort ett utmärkt jobb med att spoliera moder jord. I framtiden, när naturresurserna står på ruinens brant kommer utsläppsrätterna vara ett minne blott och mänskligheten kommer att ha tagit sig i kragen (hoppas man); då kommer praktiskt lagda människor med ett miljösamvete att ha som arbetsuppgift att restaurera våra åkrar och skogar till ursprungligt skick. Back to urskog och växelbruk med andra ord.

Barndesigner

Det experimenteras redan i dag med metoder för att kontrollera populationen. Fosterdiagnostik används regelbundet för att reda ut frågetecken kring det väntade barnets hälsa och kön. Diskussionen rörande de etiska bryderierna är redan igång och en kontroversiell trendspaning handlar om att särskilda designers i framtiden kommer att bygga det genetiskt "optimala" barnet, utifrån föräldrarnas önskemål.

Kroppsdelstillverkare

I skrivande stund odlas bland annat luftrör och öron fram på konstgjord väg. När människan fått bättre förståelse för den avancerade forskning som omgärdar fenomenet kan vi vänta oss en explosionsartad efterfrågan på kroppsdelstillverkare.

Avatardesigner

Vi lägger ut mer och mer av oss själva på nätet i form av selfies och Facebook-statusar om väder, men allt mer av våra identiteter kommer att förläggas till cyberspace. En avatardesigner skräddarsyr, skyddar och ser efter din digitala identitet.

Distanskirurg

Redan idag guidar läkare på svenska universitetssjukhus kollegor på andra platser i landet via länk och i operationssalarna används robotar för särskilt finmotoriska ingrepp. Framtiden tar dock möjligheterna steget längre: då kommer kirurger att kunna distribuera "operationskit" till avlägsna platser, för att sedan utföra ingrepp via datorer och robotar som de kontrollerar på distans.

Källa: Karriärsajten Shortcut