Tips Du har säkert hört det hundratals gånger – du måste finnas på Linkedin. Men när du väl har skapat din profil, hur får du ut maximalt av tjänsten?

Sajten Forbes har kartlagt hur man går tillväga. Här får du de bästa tipsen – varje dag, varje vecka, varje månad.

Oavsett om du är aktivt jobbsökande eller inte så kan det vara bra att kasta ett getöga på Linkedin med jämna mellanrum. Dels för att hålla dig uppdaterad inom ditt område, dels för att etablera dig själv och dina idéer.

Dagligen 

Håll dig uppdaterad genom din vägg. Linkedin är ett bra sätt att hålla koll på branschnyheter och vad dina kontakter har för sig. Kollar du din vägg frekvent är det här förmodligen den bästa utsiktsplatsen inom ditt område. Det här tar bara ett par minuter. Bjud gärna på en trevlig kommentar om någon i ditt nätverk har blivit befordrad, eller klicka gilla på en intressant artikel som någon delat.

Veckovis

Skriv något. Uppdatera gärna andra om vad som händer i ditt yrkesliv. Sikta på en uppdatering i veckan – något om senaste konferensen eller seminariet till exempel. Tipsa gärna på din vägg om du har läst något som känts relevant inom ditt yrkesområde.

Lägg till nya kontakter. Linkedin är ett bra verktyg om du vill hålla koll på dina kontakter. Avsätt lite tid varje vecka, skicka ut inbjudningar till folk du träffar i din yrkesvardag – säljare, folk du träffar på konferensen, nya medarbetare och samarbetspartners.

Månadsvis

Uppdatera din profil regelbundet, berätta om nya ansvarsområden och framsteg på jobbet. Fördelen är att du får ett slags uppdaterat cv om dig själv när andra väl skall titta på dina mest relevanta kvalifikationer. Arbetsgivare scrollar ofta igenom Linkedin i jakten på nya rekryter, så en gedigen profil skapar tillfällen oavsett om du är arbetssökande eller inte.

Gå med i grupper. Här kan du få kontakt med yrkesgrupper som har liknande intressen och bakgrund som du själv. Gör din röst hörd genom att skriva eller dela något och håll koll på vad som händer i relevanta grupper inom ditt område.

Håll gamla kontakter varma. Det är kanske obekvämt att kontakta någon endast då man vill ha något i utbyte. Undvik detta genom att månatligen konversera med kontakter, som du roterar från gång till gång. På så sätt får man ett naturligt sätt att hålla varandra uppdaterade och slipper skämmas om man plötsligt behöver be någon om hjälp.