Kunskap Jobbar du inom it-branschen? Då finns chansen att någon av dina nya kollegor kommer att ha en titel som Scrum master eller Agile coach. Daniel Grape, Business Manager på rekryterings- och konsultföretaget Dfind IT, ger dig koll på de nya titlarna.

Jobbar du inom it-branschen? Då finns chansen att någon av dina nya kollegor kommer att ha en titel som Scrum master eller Agile coach. Daniel Grape, business manager på rekryterings- och konsultföretaget Dfind IT, ger dig koll på de nya titlarna.

Har du sett en annons på Arbetsförmedlingen med något jobb du inte ens känner till? Det kan vara något av de nya IT-yrkena som det pratas om. Daniel Grape har koll på vad branschen pratar om.

Kommer dina kollegor hålla på att byta titlar nu? – Jag tror inte det är någon som kommer att byta titel så. Vissa roller hör ihop och kan du det ena så kan du det andra också.

Annonserar företag redan efter de här rollerna? – Ja. Det är ofta de lite häftigare bolagen som gör det, som Spotify, Klarna och Google. De som ligger i teknikens framtid.

Scrum master

”Den som jobbar med Agile-utvecklare och planerar mötena varje morgon, fördelar uppgifterna, går igenom projekten och de problem man kan springa på.  Det är också den som bryter ner större mål i mindre delmål.” För att läsa mer om Agile: läs vår sammanställning av buzzwords.

UX-designer

”Kan till svenska översättas som användardesigner. Är den som designar det du ser i applikationerna och har inget med det tekniska att göra. Ungefär som en AD.”

Molntjänst-specialist

”Det handlar om att avgöra vilka tjänster som kan köras i molnet med hänsyn till säkerhet och tillgänglighet.

Agile coach

”Den som jobbar för att hela organisationen ska använda sig av ett ”agilt” tankesätt. Den agila processen går att använda på andra områden än bara systemutvecklare.”

iOS/Android-utvecklare

”En apputvecklare. Många företag gör i dag egna appar efter sin verksamhet. Det finns bra verktyg och det kostar inte mycket att göra en app i dag.”

Agile testledare

”En del i att organisationen blir mer ”agile” är att testarna kommer in tidigare i processen i stället för att vänta på att alla andras jobb blir klart. Nu är de med redan på utvecklingsstadiet. Testledaren lägger upp strategin för testarbetet och planerar i vilken ordning arbetet bör genomföras.”

Test automation engineer

”I stället för att alla program testat manuellt, vilket är väldigt tidskrävande om du ska testa alla möjligheter i ett spel till exempel, skapar man ett program som kan testa det mesta.”

Business Intelligence-utvecklare

”En person som jobbar med Big Data ut ett affärsperspektiv och kollar hur man kan ta fram rapporter och strukturer som det sedan går att fatta beslut utifrån.” Läs mer om Big Data i vår genomgång av buzzwords

Data scientist

”Forskare som ligger steget före branschen. Det handlar mycket om hur datorer ska kunna använda sig av statistik från Big Data för att fatta beslut.”

Hadoop expert

”Väldigt likt Data Scientist. Hadoop är en produkt inom Big Data-området som bygger på open source.” Läs mer om Hadoop i vår genomgång av buzzwords.