Undersökning Gult är fult och grönt är skönt. Vilka färger vi omger oss med spelar stor roll för hur vi presterar på jobbet. Här är tipsen om bästa sätten att inreda för att få friska och produktiva medarbetare.

Studier visar att färger påverkar oss mer än vi tidigare trott. Och färg är inte bara en fråga om tycke och smak gällande inredning, de styr även hjärnans impulser – och hur du presterar.

- I det röda rummet ökade hjärnaktiviteten, medan det blå rummet hade en lugnande inverkan. Har man en dålig dag och är stressad och nedstämd, eller har introverta drag, mår man ofta sämre i rum med starka färger som rött, gult och orange. Det blir ett stressmoment för hjärnan, och det är svårare att skärma av och hitta lugn och ro i sådana miljöer, säger arkitekten och forskaren Jan Janssen till karriärsajten Shortcut.

Jan Janssen har låtit genomföra flera undersökningar om hur färger påverkar vår hälsa och produktivitet.

Om något kräver ditt fulla fokus, gör du bäst i att sätta dig i ett rum som präglas av harmoniska färger. I synnerhet om du ska lära dig något nytt. Lugna miljöer med neutrala, kalla färger omkring sig. Det kan vara blåa och gröna nyanser, eventuellt lite mjukare pasteller. Generellt bör man ta det lugnt med starka färger i miljöer där man ska vara många. Detta då vi är väldigt olika när det gäller hur mycket vi påverkas av färgerna omkring oss.

- Jag tycker att man ska akta sig för att spexa till det för mycket. Vissa företag har ett behov av att demonstrera att de är kreativa och satsar på färgglada kontor utan att riktigt tänka till. Jag tror att det kan straffa sig i längden, för folk presterar sämre i sådana miljöer. Även om det finns människor som har lättare att blockera yttre stimulans, till exempel extroverta personligheter, så bör man ta hänsyn till de som påverkas negativt.

Så väljer du rätt färger

VITT är en säker klassiker. Neutraliteten är så ansträngande för ögat och passar på väggar och stora ytor då den fångar upp och reflekterar ljus – och ljus är något vi alltid mår bra av i vardagen. Nästan alla vita väggfärger är också uppblandade med antingen grått eller gult vilket gör att du kan välja mellan att få en lite varmare eller svalare känsla i rummet.

GULT upplevs som en "jobbig" färg rent fysiskt för ögonen, de flesta upplever att den flimrar, vilket stör våra sinnen och får oss att hamna i ett vaksamt tillstånd. Gul används ofta som varningsfärg vilket fyller sitt syfte då vi lägger märke till den snabbt. En stark gul färg är alltså högst olämplig som basfärg i arbetsmiljön.

BLÅTT är havets och himlens färger och förknippas med lugn och ro, och har visat sig lindra både stress och spänningar. Att vistas i ett blått rum sägs även öka kreativiteten. Kanske ett bra val i ett konferensrum eller en plats att hålla workshops och generera idéer? Då törs du även kanske lägga in några färgstarka detaljer för att ge ögat och hjärnan något att intressera sig för.

GRÖNT tar oss tillbaka till naturen och den tid då våra anfäder levde sina liv i det fria. Upplevs lugn och harmonisk och passar bra i de flesta rum. Se bara upp så ni inte väljer en allt för pikant färg som till exempel neongrönt som slår mot starkt gult, då ni riskerar en epidemi av huvudvärk.

RÖTT och ORANGE gör oss mer produktiva och taggade men det innebär också att produktionen av stresshormon i kroppen triggas. Inte lämpligt i ett rum där du arbetar fokuserat. Välj istället detaljer i starka färger där ni ska ha kul ihop. Fikarummet kanske är en bra ide?