Tips I sin och Jonathan Rosenbergs nya bok ”How Google works” gör före detta Google-vd:n Eric Schmidt ett försök att förklara IT-jättens framgångar. Sajten venturebeat.com har plockat ett urval av hans bästa tips för hur effektiva människor kommunicerar via mejl.

  1. Svara snabbt. Det finns människor som kan åberopas för att reagera snabbt på e-post, och de som inte kan. Sträva efter att vara en av de förstnämnda. Och inte bara till ett fåtal utvalda avsändare, utan till alla. ”De mest framgångsrika människor jag känner brukar svara inom ett dygn, om inte en timme”, säger Schmidt.
  2. Skriv korta, icke-blommiga mejl. Varje ord betyder något. Korta meddelanden, som får med det viktiga, bidrar till att skapa en kultur av effektivitet och uppmärksamhet.
  3. Var lyhörd. Då skapar du en positiv kommunikationsåterkoppling vari ditt lag och kollegor kommer att vara mer benägna att ta med dig i viktiga diskussioner och beslut. I medier där vi inte kan se ansiktsuttryck eller höra tonlägen, tenderar vi också att anta det värsta. Att vara lyhörd är därför ett bra sätt att signalera att vi bryr oss om en person, även om det är ett kort meddelande. Detta hjälper till att bygga en kultur av tillit.
  4. Städa din inkorg. "Varje minut du ägnar åt att tänka på vilka ämnen i din inkorg du ska du attackera härnäst, är ett slöseri med tid", säger Schmidt.
  5. Attackera din inkorg i en ”sist in först ut”-ordning, eftersom äldre grejer ofta tas om hand av sig själva.
  6. Inkludera andra människor i samtalet som kan vara användbara.
  7. Var sparsam med BCC; ibland är det bättre att inte dölja information från andra.
  8. Skrik inte. (TA DET LUGNT MED VERSALER OCH UTROPSTECKEN!!!) Som du märker stör det läsflödet och skapar en känsla av panik.
  9. Tracka läsbekräftelser till mottagare genom att märka dem (som exempelvis en Gmail tagg). Om meddelandet inte besvarats på en viss period, kan du titta på denna kategori och sedan följa upp.
  10. Gör mejl sökbart genom att skicka noter till dig själv med några nyckelord.