Inspiration Till Europaparlamentsvalet i maj tillsatte Proffice Sverige Trollhättan 70 personer för att kontrollräkna alla röster. För helgens stora val har 260 personer rekryterats. Nu är det full huggning i räkningslokalen i Trollhättan.

Under våren och hösten har Proffice Sverige Trollhättan återigen fått i uppdrag att tillsätta rösträknare åt Länsstyrelsen Västra Götalands Län. Sammantaget är det omkring 260 personer på plats i den stora lokalen i Trollhättan. Konsultchefen Malin Fogelin berättar att rekryteringsprocessen tog sin början redan i mitten av mars.

– Det ligger ett enormt arbete bakom dessa rekryteringar, vi har träffat kring 500 personer på intervju och det har varit en stor administrativ process. Vår kandidatansvariga Karin Alexandersson har gjort ett jättejobb.

En del av rösträknarna har fått hänga på igen sedan räkningen vid Europavalet. Men det är ändå nästan 200 nyrekryteringar som gjorts.

– Vi hade samma uppdrag vid valet för fyra år sedan och det känns jättekul att få förnyat förtroende. Jobbet som rösträknare ställer stora krav på noggrannhet och integritet. Du måste ha god förståelse i svenska språket och gärna ha vana av monotont arbete, för det är många valsedlar som ska administreras, påpekar Malin Fogelin.

Länsstyrelsen har haft vetorätt i slutrekryteringen samt också bistått med den utbildning som är obligatorisk för de rekryterade.  I Trollhättan sitter nu alltså drygt 260 personer och kämpar med det viktiga uppdraget att se till att var och en som lämnat in sina valsedlar faktiskt får göra sin röst hörd i 2014 års val. Ett arbete som beräknas pågå i ungefär två veckor.

– Det är väldigt kul att det är en sådan fantastisk mix av människor. Alltifrån 18-åringar som själva får rösta för första gången till pensionärer. Det finns till och med de som tagit tjänstledigt från sina ordinarie jobb för att de tycker att det är ett så oerhört viktigt uppdrag att värna om demokratin, avslutar Malin Fogelin.