Porträtt Om dagarna träffar konsultchefen Johanna Wagrell kunder och intervjuar kandidater, men när kvällen kommer äntrar hon scenen. Här berättar vinnaren av Amelia Comedy Queen om hur det funkar att ”komma ut” som teaterapa och tipsar om hur du rattar två karriärer parallellt.

Johanna Wagrell, konsultchef på Dfind Science & Engineering, upptäckte sin kärlek till att stå på scen långt innan hon kunde kalla sig civilingenjör. Grundskolans första roliga timme blev startskottet på den karriär hon nu har vid sidan om.

– Jag skrev och regisserade och hade mig, trodde typ att jag var Henrik Dorsin eller något. Till slut fick fröken säga att åt mig att backa och låta de andra barnen vara med och bestämma någon gång. Vi hade också en teatergrupp som man fick börja i när man var åtta. Jag minns hur jag i ettan satt och tittade på när de äldre barnen hade föreställning och bara längtade tills jag var gammal nog att stå där själv.

Men eftersom Johanna Wagrell är uppvuxen i en akademikerfamilj, blev en civilingenjörsutbildning i kemiteknik den mest naturliga vägen att gå.

– Man kan verkligen fråga sig hur jag tänkte där. Utbildningen var väl okej, men när jag började jobba på labb inom läkemedelsindustrin kände jag verkligen att det inte var min grej.

Så hur hamnade du i stand-up-svängen?

– Jag har jobbat lite som skådis vid sidan av jobbet, men i mitt förra jobb pendlade jag till Uppsala, vilket gjorde att jag inte hade så mycket tid att lägga på sådant. Men humor har alltid varit viktigt för mig, jag växte ju upp med Hasse å Tage, Margareta Krook och gänget hemma i vardagsrummet så att säga. Ända sedan Seinfeld har jag älskat stand-up.

Och ändå blev du civilingenjör?

– Haha, ja. Jag tror jag kände lite att det är så man gör, alla i min familj är akademiker. Och det var lite lustigt när jag började extraknäcka lite vid sidan med olika reklamfilmer och så. Det kändes lite som att 26 år gammal ”komma ut” med att jag ville stå på scen. Fast det var inte särskilt dramatiskt, det hade ju varit uppenbart för min familj i många år. Det var ju jag som bara inte riktigt vågat satsa. I dag trivs jag verkligen jättebra med mitt ”vanliga” jobb som konsultchef. Här får jag ju använda mina kunskaper från skolan, men får vara mycket mer social. Det passar verkligen mig, jag älskar att träffa folk!

Hur funkar det att ratta två jobb samtidigt?

– Jättebra faktiskt! Visst, vissa nätter blir det lite för lite sömn. Häromdagen hade jag ett gig och kom inte i säng förrän vid två-blecket och skulle upp på ett möte vid sju på morgonen. Men jag har en väldigt bra chef som har förståelse för att jag ibland behöver vara ledig och som istället ser mitt skådespeleri och ståuppande som en tillgång.

Har du någon nytta av stand-upen på jobbet?

– Jag älskar humor, jag väljer det i alla lägen. Jag har väl alltid varit den som härmat och drar skämt – nästan så att det blir jobbigt ibland. Jag skämtar nästan tvångsmässigt, särskilt när något är jobbigt, till exempel när en situation är sjukt stel. Det är faktiskt något som jag har stor nytta av. Jobbar man så mycket med sälj som jag gör kan man inte gå runt med ett fastklistrat fejkleende hela dagarna, man måste ha kul på riktigt.

Johannas tips för dubbla karriärer

Ta kurser vid sidan av och försök klämma in så mycket du kan bredvid jobbet. Harva på. Det kommer att ta ett tag men det känns bra att ha tryggheten i en fast inkomst om du faktiskt skulle komma på att det inte håller.

Tänk ”babysteps”. Ta det som det kommer och stressa inte. Tycker du inte att det är tillräckligt roligt så kommer du inte vilja ta den tiden som krävs för att bli riktigt duktig.

Klappa dig själv på axeln. Titta tillbaka på vad du har åstadkommit då och då. Extrakarriären handlar om lust, blir det övermäktigt så är det inte roligt längre. Då är det läge att backa och börja om.

Var öppen med din arbetsgivare. Många är nog rädda för att det ska verka som att jag inte brinner för mitt jobb. Det stämmer inte men det är viktigt du känner dig trygg med att det allt är okejat. Oftast ses det som något kul, ett tillskott till organisationen.

Använd en kalender. Det är A och O om du ska kunna jonglera två jobb samtidigt.