Inspiration Att ta med husdjur till jobbet har blivit en trend. En lurvig kompis som hälsar glatt varje morgon kan vara en ovärderlig stämningshöjare. Å andra sidan kan det också betyda snoriga näsor och utspillda vattenskålar. Här är listan för arbetslaget som går i valptankar.

BÄ!

Glädjespridare. Att bli hälsad med ystra pussar och glada skutt kan lysa upp de gråaste av morgnar. No doubt.

Isbrytare. Husdjur är ett lättillgängligt och ofarligt konversationsämne. När det kommer kunder och besökare slipper ni det stela vädersnacket och kan istället gå loss på raser, barndomsminnen och annat härligt.

Orsak att röra på fläsket. En kontorshund är en ypperlig orsak att ta en promenad under lunchen – även när det regnar. Inte sällan slutar det med att flera följer med, vilket främjar både friskvård och sammanhållning.

Medmänsklighet. En orsak till att det oftare är hundar än katter som får följa med till jobbet är att de sällan njuter av ensamhet. Många hundar blir stressade av att bli övergivna hemmavid. Ni gör helt enkelt vovven en tjänst, och nog känns väl det gott i hjärtat?

Kulturbyggare. Ett uppskattat kontorshusdjur skapar en naturlig samtals- och kontaktpunkt, vilket bidrar till en lättsam atmosfär. Kanske läge för Busters allra egna Instakonto?

Skänker lugn och harmoni. Studier visar att när du klappar djur sänks ditt blodtryck och du blir lugnare och mer harmonisk. Det ger givetvis en potentiellt gladare och mer effektiv arbetsstyrka. Dags att införa en klapp-kvart?

BU!

"Det luktar blöt hund" är aldrig en komplimang. Med just en blöt hund på plats blir den tyvärr en bokstavlig sanning under i princip hela vinterhalvåret.

Prosit! Allergi är en vanlig åkomma. Var noga med att ni förankrar beslutet hos ALLA om att kollegans bedårande schnauzer ska få hänga i lokalerna på reguljär basis. Finns det de som "bara är känsliga mot vissa raser", kör några testveckor och utvärdera innan ni spikar att den lilla raringen faktiskt får flytta in.

Distraktionsmomentet. Om du trodde att gulliga kattklipp var en tidstjuv, så har du inte testat den äkta varan. Är djuret våldsamt bedårande finns risken att ni gullar och gosar betydligt mer än under fikarasten.

Hjälp! Det händer faktiskt att både medarbetare och kunder kan vara rädda eller till och med lida av en fobi. Är någon i personalstyrkan obekväm med djur på arbetsplatsen får ni inte under några omständigheter köra över hens önskan. Alla ska kunna trivas på jobbet! Se till att ägaren håller koll på djuret och att alla medarbetare har mandat att kontrollera djuret i ägarens frånvaro.

Hygienfaktorn. Att en hund drar in lite löv och regnvatten i hallen är kanske ingen big deal, men se till att ägaren faktiskt tar ansvar för eventuell smuts som den lilla älsklingen orsakar. Men framför allt fäller de små lurvbollarna hår. Oundvikligen. Med största sannolikhet kommer ni att behöva lägga resurser på utökad städning. Det krävs att ni fattar beslut om huruvida ni kan ta den extra kostnaden för att hålla den ofrivilliga ryamattan stången.

Teknikmarodören. Let´s face it. Hur väluppfostrat det lilla pyret än är, så gillar djur att tugga på prylar. Varje hund- och kattägare kan vittna om att exempelvis sladdar ligger i farozonen. Om ni sedermera märker att djuret lider av sjövildhet och helt enkelt inte funkar i möblerade rum – tveka inte att ge den rackaren kicken.

Informell boss. Se till att djuret inte blir en faktor som hela tiden måste tas hänsyn till. I synnerhet hundar är utpräglade flockdjur och kan – om man inte ser upp – avancera snabbt i hierarkin på högst tveksamma grunder. Visst, den kommer med största sannolikhet inte sätta några löner – men se upp så att en schäfer inte blir er chef.