Porträtt Thobias Petersson valde att släppa på sina spärrar och lämna tryggheten för att segla över Atlanten. Nu är han tillbaka i konsultrollen på Dfind IT. För Dagens Möjligheter berättar han om spännande utmaningar – både till vardags och till sjöss.

När han hade avslutat sitt Dfind IT-uppdrag på Riksdagen kände han att det var dags för en förändring. Resultatet blev en åtta månader lång seglats över halva världen. Nu är Thobias Petersson tillbaka på svensk mark och har ett uppdrag för Telge AB i Södertälje.

Berätta om din roll! – Här har jag hand om allt möjligt IT-baserat, jag besvarar mycket frågor via telefon. En vanlig dag loggar jag in i vårt ärendehanteringssystem klockan åtta och finns sedan tillgänglig och tar in frågor från de anställda på Telges 16 olika bolag. Jag gillar känslan av att kunna hjälpa människor att lösa problem i vardagen. Jag uppskattar också att vi jobbar mycket i team och kommer fram till smarta lösningar tillsammans i arbetsgruppen. Jag sitter väldigt sällan ensam och grubblar.

Vad lockade dig till Dfind IT? – Det var nog känslan på arbetsintervjuerna. När man jobbar tätt tillsammans i team är det i slutändan människorna och känslan i gruppen som avgör – och vi har en väldigt positiv stämning här.

Hur kom det sig att du gav dig ut och seglade i åtta månader? – Några vänner presenterade idén att segla jorden runt. Båten är fortfarande ute, men själv fick jag nog efter åtta månader. Ingen av oss hade seglat förut men vi körde bara på, och det var verkligen värt det! Vi började med att provsegla till Riga. Det gav oss mersmak så vi sparade ihop pengar för att ge oss ut på en längre resa. Vi seglade från Nynäshamn, via Gotland, Danmark, Tyskland, Frankrike, Spanien, Portugal och sedan neråt Afrika. Därefter seglade vi över Atlanten. Det var en grym upplevelse som innebar 16 dygn ute på öppet vatten!

Vad fick dig att kliva av skutan? – Jag hade träffat en tjej ett halvår innan vi åkte så det var ganska jobbigt att vara ifrån henne. Och så kände jag att jag var nöjd med resan vid det laget. Jag ångrar den absolut inte. Det var oerhört häftigt!

Hur var det att komma tillbaka till vardagen i Sverige? – Omställningen från seglarliv till jobb i Sverige är stor. Men det är skönt med trygghet och att ha en plats i samhället. Det är utmaningarna i vardagen man längtar hem till när man är borta så länge. Det jobbigaste är nog faktiskt att gå upp så tidigt på morgonen.

Har du tips till andra som vill ge sig ut på ett äventyr? – Det är inte så svårt som man tror. Man går runt med mentala spärrar och tror att det finns en massa hinder men har man inga små barn tycker jag man ska spara ihop pengar och sticka iväg. Något av det häftigaste för mig var när vi såg en val för första gången, utanför Frankrikes kust. Då satt hjärtat uppe i halsgropen!