Kunskap Drömmer du om att leda en ung, hipp teknikstartup i ett färgglatt kontor i Silicon Valley? Plugga klart och samla gärna på dig lite arbetslivserfarenhet först. Nya siffror visar att det hjälper dig enormt i ditt framtida entreprenörskap.

Även om den klassiska bilden av en ung, oerfaren entreprenör som gör supersuccé med sin teknikstartup känns lockande, bör du tänka efter både en och två gånger innan du gör slag i saken. Det skriver karriärnätverket Linkedin i en bloggpost. Företaget har tittat närmare på statistiken bakom lyckade startupsatsningar och kommit fram till några intressanta saker.

De flesta entreprenörer som lyckas har i alla fall en collegeutbildning eller motsvarande i bagaget. Så många som 30 procent av de undersökta grundarna kan dessutom stoltsera med ett avgångsbetyg från toppskolor som Harvard, MIT eller Stanford.

Även arbetslivserfarenhet ingår i receptet för en lyckad karriär som entreprenör. Återigen används siffran 30 för att illustrera hur många procent av företagsgrundarna som arbetat på ett storföretag med över 50 miljarder i omsättning. Inte sällan har de även arbetat med ledarskap på någon nivå – vilket är nyttigt när man plötsligt har massor av anställda att samordna.

Sist men inte minst: åldern spelar faktiskt roll. Linkedins statistik visar att de allra flesta entreprenörer har hunnit fylla 30 (igen!) innan de säkrar sin första betydande investering från riskkapitalbolag eller liknande. Ju äldre du är, desto mer erfaren är du faktiskt – och för att någon ska ösa pengar över ditt bolag blir erfarenheten en slags försäkrande kvalitetsstämpel för att du menar allvar med din satsning.

Linkedins statistik grundar sig på mer än 1 200 entreprenörer som framgångsrikt håvat in en investering från riskkapitalister under förra året. Budskapet är vid det här laget glasklart: Plugga klart – gärna på hög nivå – och samla på dig nyttig arbetslivserfarenhet om du avsevärt vill öka dina chanser att lyckas som entreprenör.

Hela rapporten kan läsas här