Inspiration Nu är det högtid att söka sommarjobb. Dagens Möjligheter har sammanställt en lista med tips för att du ska lyckas få jobbet.

Kort och koncist


I din ansökan behövs det klassiska CV:t och det personliga brevet. Ett vanligt misstag är att brevet blir alldeles för långt och luddigt. Skriv ett kort och konkret brev som lyfter fram dina styrkor och din personlighet. Ingen orkar läsa en uppsats.

Sök vitt och brett


Sök allt du kommer på, du kan alltid tacka nej om du skulle bli erbjuden flera jobb. Pumpa ut ansökningar i alla möjliga forum för att öka dina chanser att få erbjudanden som tilltalar dig. Berätta i sociala sammanhang om din jobbjakt, låt familj, vänner, grannar och krogragg få veta att du letar arbete. Sök vitt i dubbel bemärkelse, du vill inte missa pensionspengen eller sjukersättning!

Slarva inte med språket


För att ge ett seriöst intryck som inger respekt är det viktigt att använda ett vårdat och korrekt språk när du skickar in ditt personliga brev. Var noggrann med grammatiken och låt någon korrekturläsa brevet innan du lämnar in din ansökan.

Sök nu!


Vänta inte tills våren kommer innan du söker sommarjobb. Många söker jobb till sommaren för sent, vilket gör det svårare att sticka ut i mängden. Agera i god tid och slipp ansökningsstressen när du vill njuta av träd som knoppar.

Kontakta rätt person

Tjänster som ligger ute har oftast kontaktuppgifter utskrivna och lotsar dig rätt. Är du intresserad av att arbeta på ett företag som inte aktivt sökt sommarjobbare får du själv leta upp rätt källa. Det säkraste kortet är att kontakta företaget via telefon och fråga vem du ska prata med för att din ansökan ska hamna i rätt händer.

Vänd på steken

Det är lätt att fastna i sin egen bubbla när man söker jobb timme in och timme ut. Då kan det underlätta att vända på perspektivet en stund. Vem skulle du vilja anställa till tjänsten och vilka egenskaper hade du uppskattat? Vad skulle det här företaget vinna på att anställa just dig?

Använd rätt mejl-adress

Om du som många andra ansöker till sommarjobbet den elektroniska vägen bör du använda en mejladress som ger ett bra första intryck. Att skicka från ”djungelgeorge@gmail.com” eller ”hamsterbonanza92@live.se” leder sällan till någon solskenshistoria.

Penna på pappret


Det finns dessvärre oärliga företag som gärna lurar sina sommarjobbare. Innan du börjar ditt arbete bör du därför se till att ett anställningsavtal skrivs. Vilken tidsperiod jobbet gäller och vilken lön du ska få för mödan ska stå tydligt. Stå på dig.

Skaffa referenser

Många underskattar vikten av en bra referens. Att ha en företagsledare eller avdelningschef som går i god för dig kommer att öka dina chanser markant gentemot dina konkurrenter.

Registrera ditt CV


När du väl sökt alla de tjänster du kan tänka dig är det dags att kliva upp ytterligare en nivå. Lägg in ditt CV och personliga brev hos de rekryterings- och bemanningsföretag som erbjuder tjänsterna du vill åt. De matchar i sin tur sina kunders behov av arbetskraft mot databasen, där ditt namn förhoppningsvis dyker upp först.

Sociala medier

Det vore en synd att blunda för de sociala mediernas enorma kraft. Använd så många som möjligt för att sprida ordet bland vänner och bekanta. Med en kort statusuppdatering når du hundratals människor på några få minuter.

Fakta

Fribelopp 2014

Som student med CSN-lån har du rätt att tjäna ett visst belopp under varje kalenderhalvår utan att ditt studiemedel minskas. Det kallas fribelopp. Beroende på hur många veckor du har studielån påverkas ditt fribelopp, ju färre veckor du har lån desto högre fribelopp har du.

Om du studerar heltid och har CSN-lån över en hel termin, alltså i 26 veckor, får du utöver lånet ha 60 193 kronor i andra inkomster utan att ditt studiemedel påverkas. Tar du lån över en 10-veckorsperiod får du tjäna 129 030 kronor. Studerar du på halvfart ändras det beloppet till en högre summa – vid 26 veckors lån gäller 116 119 kronor och vid 10 veckor ligger det istället på 150 502 kronor. 
För att räkna ut ditt fribelopp, besök CSN:s hemsida.

Källa: www.csn.se