Porträtt För Karin Colliander, konsult på Proffice, har konsultrollen blivit en livsstil. – När jag ser tillbaka tycker jag att mitt liv känns extra långt, säger hon.

Direkt från skolan värvades Karin Colliander till konsultbolaget Handelskammarens kontorstjänst. Efter ett par uppdrag blev hon erbjuden en anställning på ett av företagen och tackade ja. Efter flera år i arbetslivet blev det företag hon var anställd på tvingade att lägga ner sin verksamhet. Då gick hon åter tillbaka till konsultrollen, ett arbete som hon haft i mer än 15 år fram till nu.

Hur ser en dag på jobbet ut?

– Att vara konsult innebär att arbetsdagarna och arbetsuppgifterna varierar väldigt mycket beroende på vilket företag du är på och vilket uppdrag du åtagit dig. För min del har det inneburit att jag fått göra de flesta uppgifter som förekommer på ett kontor, från löpande administration och ekonomi till att planera och genomföra konferenser, boka hotell och resor, ha inköpsansvar, säkerhetsansvar med mera. Ibland har uppdragen fallit lite utanför de vanliga ramarna då jag bland annat haft uppdrag som ordermottagare, översättare och registrator.

Vilka utmaningar möter du i jobbet?

– Jag har arbetat på både små och stora företag och även haft uppdrag hos statliga myndigheter. Utmaningen är alltid att ”få koll på läget” när man kommer till en ny arbetsplats, och att knyta goda kontakter med sina nya arbetskamrater. Vad förväntas av mig, vilka är arbetsuppgifterna, hur ser organisationen ut, vilka datasystem använder man just här, hur läggs arbetet upp på bästa sätt och så vidare. Även om du blir väldigt allround efterhand, får du vara beredd att lära dig mycket nytt och anpassa dig till varje arbetsplats. Du får inte vara rädd för utmaningar och nya uppgifter.

Vad är roligast med livet som konsult?

– Det har varit ett omväxlande arbete på många sätt och jag har lärt mig mycket. Oftast har uppdragen varit ganska långa, det längsta projektet höll på i fyra år. Under åren har jag dessutom fått vara med på många roliga företagsarrangemang, både resor, konferenser, utbildningar och andra trevliga tillställningar. Jag har knutit kontakter och några av mina goda vänner har jag träffat genom mitt arbete som konsult.

Vilka egenskaper har du haft nytta av under karriären?

– Att jag tycker det är roligt med många olika typer av uppgifter och att jag vågat anta nya utmaningar. Jag har lärt mig att det är viktigt att ställa de frågor som behövs gällande arbetsuppgifterna i början av uppdraget, eftersom rutinerna är olika på varje ställe. Det är viktigt att kunna arbeta självständigt och så fort som möjligt sätta sig in i uppgifterna och få en översikt över de uppgifter som ingår i arbetet. Sedan är det bra att hinna vara lite social också, även om det är mycket att göra.

Vilka råd vill du ge dem som är på väg ut i arbetslivet?

– Ett alternativ skulle kunna vara att söka arbete som konsult, det finns idag väldigt många inriktningar inom konsultföretagen. Du kan alltid ringa och få information eller höra om det finns möjlighet att komma på en intervju.

Vad är Proffice riktigt bra på?

För min egen del vill jag nämna min fantastiska konsultchef Jensita Hagseth, som jag haft i så många år. Hon har alltid försökt matcha ut mig på uppdrag som hon tror skulle passa mig, min nivå och min personlighet. Proffice har en otrolig mängd olika uppdrag och företag som de samarbetar med. En viktig del är just att försöka få rätt person på rätt plats, för att samarbetet med företaget ska bli så bra som möjligt.

Vad är det bästa med att jobba som konsult?

– Jag är fast anställd på Proffice vilket ger en väldig trygghet, så fort ett uppdrag närmar sig sitt slut brukar jag få förslag på nästa. För min del har jag ofta haft långa uppdrag, vilket varit bra. Det har varit intressant och lärorikt, man får pröva olika roller beroende på vilket uppdrag man får, man lär sig att anpassa sig till nya situationer och att känna sig hemma i miljöer av skilda slag.

Har du aldrig varit sugen på att ta en tjänst på något företag du varit konsult på?

– Jo, ibland har jag tänkt tanken, men då jag är ute på ett företag ser jag uppdraget som ett projekt och har ofta varit erbjuden ett nytt uppdrag så fort det gamla avslutats. Så det har inte blivit att jag sökt någon annan tjänst än den jag har, under de år jag arbetat hittills. Men man ska aldrig säga aldrig…

Skulle du rekommendera andra att göra karriär så här?

– Absolut, är man en flexibel person som tycker om utmaningar är detta ett fantastiskt jobb. Jag skulle vilja säga att det är en slags livsstil man väljer, om man konsultar i så många år som jag gjort. Då jag ser tillbaka tycker jag att mitt liv känts extra långt då jag tänker på allt jag fått uppleva ute i konsultvärlden. Jag vill gärna passa på att hälsa till alla trevliga tidigare arbetskamrater!