Tips All work and no play kan göra dig till ett fysiskt och psykiskt vrak om det får pågå för länge. Här är de vanligaste varningssignalerna på att du är beroende av jobbet.

Affärstidningen Forbes har i en artikelserie tittat närmare på hur man bäst balanserar förhållandet mellan arbete och privatliv. De har utgått från den fjärdedel av alla yrkesverksamma amerikaner som uppvisar tecken på arbetsnarkomani för att se vilka gemensamma nämnare och varningssignaler som minifesterar sig.

Resultatet är fem punkter som du har all anledning att vara uppmärksam på. Att inte kunna slita sig från jobbet kan vara förödande i det långa loppet.

1. Du går alltid sist från jobbet

Den typiske arbetsnarkomanen kommer först och går sist från kontoret. Eller så jobbar hen till sent inpå kvällarna hemifrån. Något som enligt experterna är dåligt både för produktiviteten och hälsan. De som tar bättre hand om sig själva, tar regelbundna pauser och gör saker de gillar får mer gjort på färre timmar, enligt många experter.

2. Du slutar aldrig tänka jobb

Det är inte bara långa arbetsdagar som definierar ett ohälsosamt förhållande till arbetet. Minst lika talande är det faktum att riktiga arbetsnarkomaner nästan alltid går runt och tänker på yrkesrelaterade saker. Den drabbade kan befinna sig i tropikerna, skidbacken eller badkaret, men ändå inte riktigt kunna släppa taget om jobbet. De som i stället kopplar av ordentligt minskar stressen som annars håller kroppen på helspänn och rentav får oss att prestera sämre på arbetsplatsen.

3. Din kropp säger ifrån

Om du har ett osunt förhållande till ditt jobb kommer det förr eller senare att sätta rent fysiska spår. Med arbetsnarkomani följer dåliga vanor som skräpmat, lunch vid skrivbordet, brist på träning och dålig sömn. Faktorer som, när de samspelar, kommer att göra dig till ett vandrande vrak, plågad av magsår, migrän eller psykiska, ångestrelaterade besvär.

4. Dina privata relationer svajar

Om dina barn, din partner eller nära vän visar tecken på oro kring ditt förhållningssätt till jobbet är det läge att lyssna. De är de första som saknar dig eller blir arga för att du missar saker som bröllopsdagar eller skolpjäser till förmån för jobbet. Ett välmående privatliv borgar för ett bra yrkesliv – glöm aldrig det.

5. Din självkänsla hänger på yrkesprestation

Alla kan bättra på sitt självförtroende och syn på sig själva genom att göra bra saker på jobbet – visst – men om karriärmässiga framgångar är det enda som får dig att må sådär extra bra är du ute på hal is. Det tyder på att ditt välmående och din personliga utveckling bara hänger på jobbet. Något de allra flesta ångrar, enligt vedertagen forskning, är att de spenderade för mycket av sin tid och energi på jobbet, och inte på att leva ut andra drömmar.