Tips Ah, semester! Sol och bad och bara njuta. Eller är du en av dem som har späckat schema även när du är ledig? Då kan det vara läge för dig att tänka om och tänka rätt.

Återhämtning är A och O för att du ska kunna prestera på topp. Men det är mycket som pockar på vår uppmärksamhet även när vi är lediga: synka umgänge, tåg som ska passas och sociala medier som ska hållas uppdaterade. Kort sagt, det finns orsak att tänka till rörande semestern om du ska kunna bädda för en harmonisk höst. Här är Stressforskningsinstitutets åtgärdsplan för dig som verkligen behöver spänna av.

1. Ta kontroll

Det kanske verkar trist, men nyckeln till en stressfri semester stavas planering. Genom att förbereda dig i god tid ökar känslan av kontroll, vilket minskar stressen. Sedan kanske inte allt blir som planerat, men det kan du också vara förberedd på genom att fundera på vilka problem som kan uppkomma och ha alternativa strategier.

2. Anpassa vilan efter dina behov

När du ändå planerar kan du lägga in tid för återhämtning och vila. Är du utvilad, minskar risken för att du stressar upp dig i onödan. Ta också hänsyn till vad du brukar göra till vardags. Är du väldigt aktiv under resten av året är det läge att ta plats i hängmattan. Om du däremot har ett stillasittande jobb som gör att du är rätt passiv till vardags, kan du passa på att röra dig mycket på semestern och trimma både kropp och sinne.

3. Var din egen kompis

Sänk ambitionsnivån och släpp alla krav och måsten. Var snäll mot dig själv, ambitiös kan du vara resten av året. Att sänka tempot är extra viktigt för dig som bara är ledig ett par veckor, hjärnan och kroppen behöver ganska lång tid på sig för att komma ner i vilo-läge. Ett annat tips för att vila upp dig på kort tid är att bryta tydligt mot vardagen genom att göra något annorlunda. Kanske läge att skippa sommarstugan och åka någonstans du aldrig varit förr? Är styrkepass din vardagsträning – prova meditation på bryggan istället!

4. Spika ambitionsnivån

Fundera på hur din ideala sommar skulle se ut och fundera på vad du kan göra för att uppnå den. Kom bara ihåg att synka förväntningarna med eventuell partner eller familj. Den harmoniska semestern spricker garanterat om din dröm är att fjällvandra medan sambon är helt inställd på beach-partyn i Bermuda.

5. Och glöm inte att NJUTA...

Låt inte ditt planerande i punkt 1 gå till överdrift, det kan skapa ny stress. Skapa utrymme för att vara spontan, och ge dig själv egen tid då du bara kan koppla av utan att ta hänsyn till någon annan. Semestern är till för att avnjutas! Sov så mycket du har lust med. Varför inte till och med stänga av mobilen ibland, eller åtminstone begränsa hur ofta du kollar mejl och sociala medier?