Noterat Samhället och inte minst arbetslivet förändras i rekordfart. Vissa förändringar är bra – andra inte. Men för att kunna värdera förändringarna behöver vi kunna vända oss om och se tillbaka på det som hänt. Du vet att du har jobbat riktigt länge när:

… du kommer på dig själv med att längta efter auktoritet. Det finns trots allt något vilsamt i att agera på någon annans order och inte alltid behöva bära allt ansvar.

… du minns stämpelkort i papper. Och hur trasigt det var i slutet av månaden.

… det vattnas i munnen vid ljudet av klirrande metall. Ah … värmeskåp och plåtmatlådor, det var tider det. Inga cancerframkallande mikrovågsugnar och läckande plastbyttor. Bara ostgratinerad falukorv och gastronomisk eufori.

… du känner ett oförklarligt lugn när du hör skrivmaskinssmatter. Ja, det var lite omständligt om man halkade till i fingervalsen men det fanns en frihet i att faktiskt få möjlighet att tänka efter innan man satte något på pränt. Konflikterna var liksom färre.

… du kommer ihåg att Tipp-Ex var en absolut nödvändighet för kontorets fortlevnad. Och dina nagelband känner lycka över att du inte behöver tvätta händerna med lacknafta.

… åsynen av cellofanpapper kastar dig in i en flashback där du med skräckblandad förtjusning minns din chefs handskrivna overhead-stenciler. Fiffigt med möjligheter till snabba korrigeringar. Men man kunde ju för allt i världen inte läsa vad karln hade skrivit (och ja, det var alltid en karl).

… du minns den tid då kvinnor i ledande positioner var ett skrattretande koncept.

… du inte tror att rörpost är en obskyr ost från Norge utan minns det som en viktig kommunikationskanal på stora företag.

… du irriterar dig över att man nu måste ringa och beställa postbud om några viktiga dokument måste iväg till en kund eller partner. Vart tusan tog springpojken vägen?

… askopparna fanns överallt. Inne. Ute. Och de användes – hela tiden.

… du minns nådig kung Carl  XVI Gustavs stadiga blick från sin ståtliga inramning på väggen när du åt dina plättar i lunchrummet. Och saknar det.

… kontor var en helig fristad och inte en utrotningshotad art.

… den eldrivna pennvässaren kom till arbetsplatsen. Det var en stor stund som borgade för ett värdigare arbetsliv.

… du får lätt andnöd vid tanken på att Eva på ekonomiavdelningen kommer att få något annat än en guldklocka i avtackningspresent.

… chefen tittade på dina betyg då du bytte jobb senast.

Tänker du att det var bättre förr? Kolla in den här länken