Fråga experten Sohaila El Ghouch ger råd till en läsare som är orolig för att smittas av sjuka kollegor på jobbet och gärna vill att de ska hålla sig hemma.

Fråga: Jag, som väl de flesta andra, gillar verkligen inte att bli sjuk. Jag gör vad jag kan för att undvika smittrisker och håller en mycket god handhygien. Därför tycker jag att det är väldigt jobbigt när kollegor dyker upp sjuka på jobbet. ”Det smittar nog inte” säger det och sitter sedan och snörvlar i lunchrummet och på fikarasten. Jag håller mig undan så mycket jag kan, men jag tycker inte att det är min sak att göra det så frågan är, kan jag säga till mina sjuka kollegor att hålla sig hemma?

Svar från Sohaila El Ghouchaffärsområdeschef på Proffice:  Ja, det här brukar vara en känslig fråga...

Jag tycker inte de är ok att komma sjuk till jobbet.  Först och främst försämrar man sin egen möjlighet att snabbt bli frisk. Dessutom är risken stor att man smittar andra. Jag tycker absolut att man som kollega kan rekommendera sin kollega att gå hem alt hålla sig hemma. Får man komenteraren ”Det smittar nog inte” tycker jag man kan vända sig till sin chef som får ta dialogen.

Många vill vara på plats och göra ett bra jobb om man bara är ”lite förkyld”....

Viktigt att vi som chefer visar på att vi anser att man bör vara hemma om man är sjuk och att arbetet kan göras vid annat tillfälle. Har man feber eller influensa bör man alltid vila ordentlig. ”Blunda” som jag brukar säga.  Är man bara lite förkyld kanske man bara bör vara hemma en dag dricka te och om möjligheten finns kanske kunna jobba hemifrån ändå, dock med mindre smittrisk för kollegorna.


Har du en fråga till våra experter?

Mejla gärna vår redaktion, skriv Fråga experten i ämnesraden. Du får självklart vara anonym.
» redaktionen@dagensmojligheter.se