Fråga experten En läsare som är sugen på att helt ändra inriktning på sin karriär får tips från Annika Högberg på Antenn.

Fråga:  Jag har jobbat inom samma bransch i snart 8 år (jobbat i olika butiker). Nu är jag sugen på att göra något helt annorlunda. Jag skulle gärna vilja jobba med administration eller kundservice på kontor, till exempel.  Men hur får man arbetsgivare att bli intresserad av mig när jag inte har någon erfarenhet av det? Det känns som om man alltid måste ha tidigare erfarenhet av samma jobb som det man söker och då blir det ju väldigt svårt att byta bana.

Svar från Annika Högberg, online-coach, Antenn: Många längtar efter att just byta bransch. Det är klart att du ska försöka. Det finns några olika sätt att göra det på. Det allra viktigaste är att du har viljan och motivationen och att du hittar ett bra sätt att få fram det till dina tänkta arbetsgivare,  både muntligt och i text.

Börja med att fundera på vad du verkligen vill göra inom ”administration, kundservice eller kontor”. Definiera arbetsuppgifter du söker och prata gärna med någon som har ett likande jobb som du skulle vilja ha. Hitta arbetsplatser som erbjuder just de uppgifter du vill göra. Lista tio arbetsplatser och börja sedan bearbeta dem. Jobba med ordentligt med  ditt CV och  för att lyfta fram varför du är rätt person. Inled ditt CV med en tydlig och säljande profil där du med några få rader sammanfattar dig själv som yrkesperson. En profil skulle exempelvis kunna inledas: ”Ambitiös och lättlärd medarbetare som har stor vilja att på ett serviceinriktat sätt ta emot kunder och sköta administrativa uppgifter. En noggrann person som ofta får goda omdömen av både chefer och arbetskamrater.”

I ditt CV kan du gärna kompensera bristande arbetslivserfarenhet genom att separat lyfta fram erfarenheter och egenskaper som u tycker passar för tjänsten.  I ditt fall skulle ”Kundservice” och ”Administrativ ambition” kunna vara lämpliga förslag.

Sammantaget handlar det om vilja, motivation och målmedveten bearbetning av de arbetsgivare du vill nå. I valet mellan en sökande som har oerhört hög vilja och motivation, och en utbildad men lite ointresserad sökande så kan en rekryterare välja mera fritt i de fall då utbildning inte är helt avgörande för tjänsten som sådan. Personlighet och ambition spelar en viktig roll när arbetsgivare söker ny personal.


Har du en fråga till våra experter?

Mejla gärna vår redaktion, skriv Fråga experten i ämnesraden. Du får självklart vara anonym.
» redaktionen@dagensmojligheter.se