Fråga experten En av Proffices experter, Carl Mårtensson svarar en läsare som är orolig för att arbetsgivare helst inte vill anställa tidigare egenföretagare.

Fråga: Jag har varit egen företagare i sex år och söker nu anställning, men har inte fått mycket respons på mina ansökningar? Har hört att företag är lite rädda för att anställa egna företager p.g.a de är rädda för att man ska vara för självständig och svårt att anpassa sig... Stämmer det?

Svar från Carl Mårtensson, konsultchef på Proffice i Halmstad: Det är ju svårt att ge ett generellt svar eftersom varje situation är specifik. Det beror så klart på vilka typer av tjänster som det handlar om och vilken typ av kompetens som efterfrågas. Jag tror att man som egen företagare har massor av erfarenheter och kompetens som är efterfrågad hos många arbetsgivare. Som arbetsökande, oavsett om man är egen företagare eller ej, gäller det att presentera vad man har för ambitioner för sitt arbetsliv och varför man söker tjänsten i fråga eller just till det där ”företaget”. Motivation till ett jobb är viktigare än många tror. Driv är något många arbetsgivare söker och engagemang uppskattas alltid. Svara på frågan, varför vill du ha just den här tjänsten, eller varför söker du dig till just det här företaget?

Vidare vill arbetsgivare veta vilken kompetens och vilka kvalifikationer du har som medarbetare. Var tydlig med att lyfta fram vad du kan och vilka erfarenheter du har som är relevanta för tjänsten. Det kan handla om utbildning, tidigare prestationer och resultat i tidigare tjänster samt erfarenheter från andra områden vid sidan arbetslivet. Som egenföretagare kan det vara extra viktigt att lyfta fram vad ditt företagande inneburit, vilka roller du haft och vad du dragit för lärdomar av det. Kanske måste man tona ner just att man varit egen företagare och istället framhålla den komptens man besitter.


Har du en fråga till våra experter?

Mejla gärna vår redaktion, skriv Fråga experten i ämnesraden. Du får självklart vara anonym.
» redaktionen@dagensmojligheter.se